Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vi måste förstå och veta ännu mer om mobilen"

Publicerad: 8 Augusti 2013, 07:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

DEBATT. Otroligt mycket har hänt på två år, men vi måste veta och förstå ännu mer om mobilen, skriver Nils Andersson Wimby, byråchef på Isobar.


Ämnen i artikeln:

Kia-indexIsobarRAMOrvesto InternetOrvesto

För ungefär två år sedan skrev jag ett debattinlägg i Dagens Media om mobil marknadsföring och mätningar. Då fanns det tio mobilsajter registrerade på Sveriges Annonsörers Kia-index, och 189 miljoner investerades i mobil annonsering, samtidigt som 35 procent av svenskarna mobilsurfade mer än en gång per vecka.

Min tes då var att konsumenter fanns i mobilen men annonsörerna var sena i att följa med, samt att brist på mätning var en faktor som hindrade mobilt. Sedan dess har mycket hänt, både med annonsering, mätningar och konsumentbeteende, och därför tänkte jag uppdatera min ståndpunkt lite.

Otroligt mycket har hänt under dessa två år. Vi har nu klart mer än hälften av svenskarna som mobilsurfar regelbundet, Aftonbladet har större daglig räckvidd i mobilen än i print och frågesports-appar är plötsligt miljonmedier. Samtidigt har mediespenderingen mer än dubblats (prognos för 2013 är 570 miljoner) och annonsformaten har blivit mer sofistikerade. De tio sajterna som mäts på KIA har blivit 84 stycken, och man kan nu göra RAM-mätningar på app-annonsering.

Så var står vi då idag? Är vi i mål nu?

Nej, skulle jag säga. Vi har kommit långt vad gäller mätningar och annonsörers vilja att testa mobilt, men samtidigt har konsumtionen rusat ännu längre i förväg och det ställer än mer krav. Mobilt har gått från att vara internetannonseringens spännande lillebror till att vara en kanal som påverkar hur vi konsumerar alla annan media, och som skapar nya möjligheter och hot för hela den övriga annonseringskakan. Med det i ryggen behöver vi veta och förstå ännu mer.

Schibsted släppte nyligen en mobilstuide om synergier mellan tv och mobilt. Den är gedigen, relevant och en fantastisk ögonöppnare. Det vi kommer behöva framöver är dock mer än den övergripande insikten och wow-faktorn, det vi kommer behöva är ett verktyg som är stöd för det löpande arbetet för en medieplanering där mobilt är en integrerad del. Att vi har ett multichannel-beteende är en bra insikt, men vi behöver veta vilka målgrupper som har beteendet, och mellan vilka publicister, och när. Kanske är svaret Orvesto Mobil, kanske något annat, men säkert är att mer insikter behövs.

Denna omvälvande förändring av medielandskapet öppnar också för positiva förändringar. Min förhoppning är att vi nu utnyttjar möjligheten att titta på digital marknadsföring på ett nytt sätt, och inte fastnar under den pyrrhusseger som detaljerad klickstatistik blivit för bannerannonseringen. I

nternetannonsering har alltid varit extremt mätbar, men ofta i en annan valuta än andra kanaler. Det har fått den olyckliga följden att annonseringens effekt utvärderas i klick, snarade än i engagemang, ögonpar eller varumärkespreferens. Kanske kan mobilt vara en anledning till att tänka om och komma bort från klicket som fokuspunkt.

Så två år har gått och mycket har hänt i branschen, men än mer har hänt i konsumenternas vardag och vi har fortfarande ett stort gap att ta igen innan vi ser på mobilt med den seriositet och noggranna analys som det förtjänar.

Än en gång hoppas jag på mer mätningar för mobilt – och kanske bättre utvärdering av digitalt i stort på samma gång.

Nils Andersson Wimby,

byråchef på Isobar

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.