tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vi delar inte ansvaret för vad vi gör"

Publicerad: 29 september 2008, 08:31
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:30


DEBATT. Ska pr-byråer öppet redovisa sina kundlistor? Erik Westerberg tar upp frågan i en krönika i Dagens Media.Detta är en felformulerad och helt ointressant frågeställning. Den bygger troligen på en från USA importerad föreställning om rådgivarnas betydelse. Och visst är rådgivare viktiga.I USA finns lobbyister som direkt företräder sina kunder till exempel i relationer med politiker. Detta tror jag är mycket ovanligt i Sverige.

Det avgörande är att här är det är inte rådgivarna som fattar besluten, det är inte de som lägger sista handen vid de förslag som framförs till allmänhet, medier, politiska beslutsfattare etc.

I de få fall rådgivare har kontakter med beslutsfattare - för att till exempel få veta mer om när ett visst förslag är tänkt att presenteras - talar man givetvis om på vems uppdrag man ringer. Allt annat vore otänkbart. Det är något helt annat än att rådgivare i största allmänhet borde berätta vilka uppdragsgivare de arbetar för.

Jag har varit informationsdirektör på Svenska arbetsgivareföreningen en gång i tiden och därefter under ett drygt decennium dels vice vd på Kinnevik, dels rådgivare på Kreab. Som vice vd i Svenskt Näringsliv tar jag och mina kollegor in goda råd från många olika håll. Men själva tanken att det är rådgivarna som har ett ansvar som bör redovisas för allmänheten är mig fullständigt främmande.

Det skulle innebära att journalister skulle komma till mig och ställa frågor om vilken roll rådgivare X, Y eller Z haft i den ena eller andra frågan. Det är inte en fråga som jag skulle vilja besvara. Och det skulle inte falla mig in att för viktiga uppdrag anlita en byrå som uppger Svenskt Näringsliv som kund.Ansvaret för vad Svenskt Näringsliv gör delar vi inte med någon. Hela ansvaret är vårt.

Janerik Larsson är vice vd för Svenskt Näringsliv.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev