Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vårstädning hos nätmedierna

Publicerad: 17 Mars 2011, 12:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:16

Annonsörernas makt över innehållet har aldrig varit större, skriver Dagens Medias chefredaktör Fredrik Svedjetun, med anledning av att flera medier har plockat fram städkvasten.


På senare tid har jag noterat hur flera medier genomgår en metarmorfos som påminner om det innehållsskifte som tv-kanalerna präglades av i samband med den cyniska dokusåpans död i mitten av 2000-talet.

I korthet tycks det handla om en växande insikt om att räckviddsjakten inte kan bedrivas med vilka medel som helst; att varje läsarkontakt blir något mer värd om den har skapats med schyssta metoder.

Några exempel:

Realtid.se har rensat i leden och anlitat den förre finjournalisten Per Agerman som chefredaktör. Borta är de mest vansinniga publiceringarna, som tidigare utgjorde en snabb genväg till höga trafiksiffror. Realtid.se ska nu bli en affärssajt på riktigt (uppdatering: efter att denna text författades har detta hänt).

Nyheter24 går samma väg. Sajten, som tidigare lirade i samma träsk som Realtid, är idag på god väg att bli en nyhetsförmedlare som man kan ta på allvar. Den sjövilda jakt på räckvidd som präglade Nyheter24:s intåg på marknaden, har övergått i en större journalistisk mognad. Sannolikt har det bidragit till att sajten nu – efter år av megaförluster – för första gången kan redovisa vinst.

Även Newzglobe.com, den usla journalistikens obestridbara högborg, har för första gången uttalat ambitioner om kvalitet. Chefen Bernt Hermele – som värvades från Realtid för hans framgångsrika, men ack så smutsiga, räckviddsjakt – sparkades ut med förklaringen att sajten nu ska eftersträva affärsfokus.

"Det är inte fel med avslöjanden, men det blev lite för mycket av den varan även om vi höjde vår trafikvolym”, förklarade Newzglobes ägare Meraj Syed för Resumé.

Resumé, ja. Vår kära konkurrent har den senaste tiden lovat bot och bättring, uttalat en ambition att börja lyssna på läsarna, och gått ut med egenannonser med ett ”förlåt oss”-budskap. Redaktionschefen Claes de Faire, tidigare känd som en hänsynslös nyhetsjägare, har i denna självkritiska process iklätt sig rollen som branschpressens Moder Teresa.

Som om detta inte var nog har grabbtidningen Moore, längst ner på ”down market”-skalan, anlitat en ny chef som ska styra blaskan mot de finare salongerna.

Vad denna omställning visar är att reklamköparnas makt över innehållet är större än någonsin, en sanning som växer sig starkare med konsumenternas ovilja att betala för medieutbudet. För de här medieföretagens nya ambitioner är inte resultatet av en plötslig längtan efter godhet, utan det rör sig om beslut som uteslutande har fattats på affärsmässiga grunder, till följd av bristande annonsintäkter.

Det som framförallt de nya nätmediernas framfart har visat är att marknaden inte köper en räckvidd om den byggs på bekostnad av trovärdighet, anseende och kvalitet. Kort och gott – det finns inte några genvägar till plånboken.

Inget demonstrerar detta lika bra som de största bloggarna, som trots en gigantisk räckvidd i attraktiva målgrupper inte lyckas generera några större pengar.

På sidorna 10-11 i nya numret av Dagens Media (eller i DM Plus) kan du läsa mer om annonsörernas krav på bloggarna – och annonsnätverkens resonemang kring innehållet.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.