"Varför köper Facebook så mycket tv-reklam?"

2017-06-16 14:32  
Robert Svensson: "Det vi ser idag är ett kletigt mjölavkok".

DEBATT. Facebook är återigen en av världens ledande tv-annonsörer. Är inte det ironiskt, frågar sig Reklamkrafts Robert Svensson.

För ett år sedan satte jag kaffet i vrångstrupen. En rubrik i Business Insider deklarerade att Facebook var den största nya tv-reklamköparen i Storbritannien.

Hur var det möjligt att ett företag som byggt en så stor del av sin retorik på tesen att annonsörer borde flytta hela sin tv-budget till Facebooks videoplattform själva inte levde som de lärde?

Jag har funderat en del på det där. Därför klarade sig tangentbordet bättre häromdagen när Adweek citerade Kantar Medias rapport om att Facebook lade motsvarande 430 miljoner kronor på amerikansk tv-reklam under 2016.  

För bortsett från de utspel som kommer lite då och då från Facebooks lokala marknadsavdelningar så är ju företaget i grunden rationellt. Och vi vet sedan decennier att online-företag är den snabbast växande annonsörskategorin i tv. Det är rimligt att företag som kan mäta konvertering i realtid är tämligen trygga annonsköpare. De ser vad som funkar.

Varför skulle sociala medier utgöra ett undantag?

Poängen är att oavsett vart medielandskapet är på väg, så vill du investera dina reklampengar där de gör mest nytta idag. Inte där de hade gjort nytta imorgon, eller om 15 år. Facebook är inget undantag. Och då är tv-reklam en naturlig del av mixen. Så sent som i torsdags publicerade brittiska reklamförbundet, IPA, en studie som återigen slår fast att tv är ett långt mer effektivt medieval än alla andra.  

Och tidigare i våras visade en omfattande studie som brittiska Channel 4 och undersökningsföretaget QOG Research gjort att det är betydligt dyrare att annonsera både på Facebook och YouTube än på playtjänster när man tar hänsyn till completion rate, viewability och hur användarna faktiskt tar del av reklamen, vilket mätts genom eyetracking.

Så medievalet är inte det konstiga. Det hårresande är att ett företag fullt av intelligenta, analytiska personer som arbetar med kommunikation i sin renaste form, ändå ägnar sig åt utspel som försöker peka ut tv-mediet som ett dött och ineffektivt medieval. Särskilt som de uppenbarligen har problem med sin egen självbild. Nyligen kunde till exempel den synnerligen bitska professorn Marc Ritson berätta att Facebook påstår sig nå 800 000 fler brittiska 15–24-åringar än vad som faktiskt finns. Läs Marcs krönika här. Det är den värd.

Det här är frågor som jag kommer att ägna helgen åt att kontemplera. Men först ska jag bara öppna den senaste högen med adresserad direktreklam från Google (nej, jag skojar inte).

 

Robert Svensson

Projektledare Reklamkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt