Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Var skulle vi vara utan alla dessa kvinnor - och Jesus?"

Publicerad: 7 Mars 2011, 05:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:19

Bjarne Selin filosoferar kring varför vi så lätt låter oss styras av varumärken och galningar.


Starka varumärken, människor, ledare som pekar med hela handen, galningarna som styr oss. Vilka är de och vilka är vi som väljer, dyrkar och älskar dessa män (det är ju oftast män)?

Varför väljer vi och svär trohet till vissa varumärken och vad säger det om oss?

Enligt flera amerikanska undersökningar är Ronald Reagan en av de mest älskade amerikanska presidenterna

i modern tid. Bill – ”I did not have sex with that woman” – Clinton är inte långt efter.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kanske säger mera om oss, än om Jimmie Åkesson.

Vilka likheter finns det mellan säg Hells Angels, Pingst- och gayrörelsen samt Sd? Vilka är de gemensamma nämnarna, vilka är ledarna, vilka är prospects och hur går rekrytering till? Vi som kanske inte tillhör någon av dessa rörelser, vilket ansvar har vi? Har vi något ansvar?

Var ligger ditt och mitt ansvar på individnivå och när det gäller val av varumärken, politiska, religiösa och andra klubbar och rörelser? Vad har du och jag för ansvar för, eller i, våra olika relationer?

Min mamma är sjuksköterska. Hon har tagit hand om mig, min syster, sina patienter och två män. En av dessa var min far. ”Nu är du 75 år, mamma, och du fortsätter att ta hand om oss alla.” Man kan komma långt med Jesus. I mammas fall full tid hemma, på jobbet, i politiken och i kyrkan. Utan alla dessa fantastiska kvinnor och Jesus, var skulle vi vara?

Tala om vem som leder dig, så ska jag säga vem du är. Visa och berätta om dina närmaste relationer, och vilka du litar/röstar på – så ska jag säga vem du är.

Apropå varumärken, fallna och återuppståndna: Clinton, vår egen kung och inte minst kyrkans alla män. Varför väljer vi, varför stödjer vi dessa galningar. Ja rent av dyrkar?!

När man tittar på och läser om män som Mao, Hitler och Stalin, så blir det kanske övertydligt. Hur tänkte vi då? När vi släppte fram dem. Visst det är en process, där inte allt händer direkt, men ändå.

Har du träffat en fundamentalist någon gång? Jag tänker främst på fyra olika sorters fundamentalister: politiska, religiösa, sport- och märkesfundamentalister.

Jag är uppväxt fram till 14 års ålder (fram till jag blev tagen för olovlig bilkörning) i en fundamentalistisk frikyrkorörelse och kan med mina senare erfarenheter tillagda se klara paralleller till mc-gängen, frikyrko- och gayrörelsen samt andra sköna fundamentalistfästen. Vad är det som gör att vi är beredda att avsvära oss allt, låta andra bestämma åt oss… Varför lämnar vi över tolkningsföreträde till i många fall helt galna män i skor (oftast män, som vi tidigare konstaterat)? Varför låta galningarna styra?

Vilka varumärken och galningar bekänner du dig till? Du kanske vårdar flera varumärken. Fundera gärna på vilka det är och vilka du gör det tillsammans med. Det säger nämligen något om dig och mig.

Bjarne Selin

Bokförläggare & konsult, Pija Media

PS: Svaret på de flesta av frågorna är rädsla! Jo, jag har varit och är med i några av de rörelser som nämns, kört full och utan hjälm, varit häktad och tagit droger. Det finns en anledning till att jag inte är politiker. Dessutom är det preskriberat.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.