Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vakna videoproducenter!"

Publicerad: 8 maj 2009, 08:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:26

<b>DEBATT.</b> Företagsmarknaden står inför ett genombrott nu när video kan användas på många fler sätt än tidigare på nätet. Så varför har inte alla videoproducenter insett att de måste lära sig internets möjligheter? Det undrar Henrik Ahlén och Mattias Vahlne från Internet Video Advisory Group.


Ska tittarna komma till filmen, eller filmen till tittarna?Det räcker inte långt att bara lägga upp en film på företagets hemsida. Filmen måste även visas där målgruppen befinner sig ute på nätet och tittarna uppmuntras att sprida den vidare till andra sajter, sociala medier, bloggar etc. Ofta finns det även mediesajter inom företagets bransch som vill ha material. Här bör beställaren koppla in pr- och kommunikationsbyråer samt experter inom sociala medier. Video måste integreras i den övergripande mediestrategin och samspela med sociala medier.

• Företagsfilmen är död!Varför görs det fortfarande 20 minuters företagsfilmer med speaker, hissmusik och en stel slips-vd som berättar om företagets historia och alla produkter? Det var inte ens kul förr i tiden. Nu är det en helt annan berättarteknik som gäller!

Tänk hellre efter: "Vilka berättelser har vi som kan intressera vår målgrupp?", "Vilka kunskaper kan vi bjuda på?".Skapa korta och proffsiga filmer om detta utan säljsnack. Sprid sedan filmerna på nätet på ett genomtänkt sätt och följ vad som händer!

• Dyrt eller värt pengarna?Det råder stor prispress inom företagsvideo. Branschen skulle tjäna på att tala mera om filmens värdeskapande. Ökar försäljningen, minskar kostnaderna, höjs varumärket etc? En billig film som inte ger nån nämnvärd effekt är ju dyr oavsett hur lite den har kostat!

• Videobranschens problemDet finns två grundtyper av videobolag, båda har problem med internetvideo som begränsar deras marknadspotential:

• Gamla, etablerade, större videobolagDe har bra hantverk, manus & regi och kundservice.Men de lider alltför ofta av: 1. Gammal berättarteknik: De gör ofta långa, traditionella företagsfilmer, typ ax-till-limpa. 2. Äldre, dyr teknik som inte är optimerad för internet. 3. Låg kompetens inom sociala medier, bloggar och interaktiva funktioner på nätet. 4. Tv-fotografer som inte vet hur man optimerar bilden för internet och inte behärskar live-sändningar.

• Unga, nystartade, små videobolagDe har små fasta kostnader, billig och smidig videoteknik och Youtube i blodet.Men de lider alltför ofta av: 1. Bristande hantverksskicklighet, t ex att göra intervjuer eller välja bildvinklar som stöder berättelsen. 2. Oerfarenhet inom storytelling och dramaturgi som passar ämnet och företagskulturen. 3. Att de behöver en skicklig beställare som kan planera och medverka i manusförfattandet. 4. Lider ibland av oprofessionell kundservice med bristande pålitlighet och leveranstrygghet.Det finns såklart undantag i båda kategorierna, videofilmare som behärskar nätets möjligheter.

• Skiftet mot mera rörliga bilder på internet kräver nya kompetenserUtöver att göra en bra film så behöver dagens videoproducenter behärska: 1. Effektiv berättarteknik för korta videoklipp, typ corporate storytelling på 60 sekunder. 2. Att köra live-sändningar på nätet. Tro oss, detta kommer att växa! 3. Hur man filmar och redigerar för bästa bildkvalitet på webben.

Vi verkar för att hjälpa beställarna på företag och organisationer att börja använda rörliga bilder i större utsträckning. Vårt syfte är att lyfta branschen för företagsvideo. Det finns en oerhört stor potential för alla typer av företag, så marknaden bör kunna växa mycket snabbare.

Henrik Ahlén

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.