Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vad gör bredbandsbolagen för upphovssrätten?

Publicerad: 11 April 2008, 10:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Internets betydelse ökar hela tiden. Även om tidningarna fortfarande tjänar pengar på pappersupplagan är det naturligt och självklart att också finnas på nätet. I dagarna har Ingenjörs Vetenskapsakademien (IVA) haft ett seminarium om internetframsyn med underrubriken "så blir Sverige en ledande internetnation."

Med utbyggnad, teknisk utveckling, fler brukare och fler användare blir det ännu viktigare att fundera kring regler och ramverk. I riksdagen har en öppen utfrågning arrangerats om upphovsrätten. Från regeringens sida har meddelats att EUs så kallade sanktionsdirektiv nu även ska införas i Sverige för att därmed ge ökade möjligheter till upphovsrättsinnehavarna att slå vakt om och värna sitt skapande. Till det kommer fler poliser och specialåklagare som särskilt arbetar med den här formen av kriminalitet.

Allt behöver dock ingalunda ske lagstiftningsvägen. Det finns möjligheter till egenansvar. En fråga som kan ställas i det sammanhanget lyder: Vilket ansvar tar bredbandsbolagen i kampen för att säkra upphovsrätten på internet?

I Storbritannien har i vart fall en operatör, Virgin Media, i dagarna meddelat att företaget engagerar sig i arbetet mot illegal fildelning. Kunder som ägnar sig åt olagligheter kan bereda sig på ett varningsbrev. Det kan också handla om reducerad kapacitet för att förhindra nedladdning. Åtgärder som svenska operatörer säger sig inte kunna eller vilja genomföra.

Upplevelsebranschen i bred bemärkelse - film, musik, litteratur, media och dataspel - växer snabbare än andra sektorer. En fungerande rättsordning ger stöd och stadga till en redan positiv utveckling. EUs sanktionsdirektiv ska nu genomföras i Sverige. Lagstiftarna, polis och åklagare försöker hjälpa till att säkra upphovsrätten. Tänker bredbandsbolagen göra något mer än titta på?

Hans Wallmark och Mats Johansson, riksdagsledamöter (m) i kulturutskottet

Mats Johansson Hans Wallmark

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.