Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ungarna som köar till GTA4 provocerar mig

Publicerad: 28 April 2008, 10:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30

<b>KRÖNIKA</b> I natt släpps version fyra av dataspelet Grand Theft Auto. Får du rysningar över hela kroppen? Troligen säger ditt svar en del om vem du är.


GTA ger spelarna chansen att leka gangsters med bilar, sex och vapen och trycker du in de tre bokstäverna på Google får du 63 miljoner träffar.

Utanför Webhallen på Sveavägen i Stockholm köar yngre män sedan närmare tre veckor genom svinaktiga april för att bli först med att köpa programmet. Deras hjässor vilar några decimetrar från lastbilarna i Stockholms förnämsta avgasdike. De tältar, några av tälten står på träpallar och har el som Webhallen erbjuder, allt för att skapa den bästa marknadsföringen en butik kan få, nämligen en ringlande kö.

Allt kan tyckas extra onödigt då spelet sedan länge har kunnat förbokas. Dock är det så att de kunder som inte har förbokat och inte ligger och tältar får vänta länge på sitt spel. Företagen bakom spelet, Rockstar och distributören ASC Games, har gjort en Apple. Ordnat en konstgjord efterfrågan som driver upp priset, konsumenthungern och mediernas villighet att vältra sig i det nya, alltså version fyra av ett dataspel.

Jag passerar de köande männen varje dag. De blir fler och fler. De ligger som mobiliserade inför den sista kampen, som om de var de sista som kunde rädda Stockholm ur fiendens händer som bara de unga med rena hjärtan och rena hjärnor kan göra. Som alla som mellanölande och knarkade och vältrade sig i sex och lera i alla 60-talet festivaler. Alla verkar skärpta och trevliga.

Jag får ändå en obegriplig lust att skrika fram dem ur tälten, sparka dem där bak och nypa dem i deras impregnerade ansikten. De provocerar mig. Då har de ju lyckats med något.

Tänk om de helt enkelt är del av vad punkbandet Sex Pistols skapare Malcom McLaren beskriver som "The new punk", en musikrörelse som revolterar mot den allt mer digitala musikindustrin med sina samplingar och sequenserprogram. De gör chip music, musik i max 8-bitars format på 80-spelkonsoler som Amiga och Gameboy omgjorda till musikinstrument med omvänd ingenjörskonst och med svensken Johan Kotlinski finns i fronten.

Så jag frågar killen som har legat 17 dagar i tält om varför han ligger där.

- Ja, dom som kommer först får ju köpa med en Playstation och GTA för en krona.

Är det därför ni tältar?

- Ja.

Den här krönikan har tagit exakt 47 minuter att skriva fram till hit. Under tiden har jag avancerat fram till första plats i Webhallens telefonkö. Väl där fick jag veta att jag kunde ringa till Webhallens butikschef Wille Sporrong.

Han berättar att de tio första i två köer får köpa GTA plus en Xbox eller Playstation för en krona till ett värde av strax under 5.000 kronor. För runt 100.000 kronor har Webhallen, som förra bokslutsåret sålde för 349 miljoner kronor, fått den finaste press som går att få, bland annat framsidan i Metro.

- Vi tycker att det är skitkul. Det har blivit vår grej. Men vi har aldrig haft så mycket folk i kö som nu, säger Wille.

I kväll, klockan 24:00 släpps spelet och Webhallen har i högsta grad öppet. Därefter blir 20 dagars tältning ungdomsminnen oblekt förvarade som digitala bilder på något minne.

Ja, vad finns att gå i gång på? Webhallen vill visa att de är bäst på spel och lånar några veckors liv av ett 20-tal ungdomar som ändå inget har för sig. Inget att blir provocerad över, eller hur?

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.