Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Tre saker alla kan lära sig av H&M:s kris"

Publicerad: 12 januari 2018, 14:19
Uppdaterad: 12 januari 2018, 14:27

Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen. Bild: Caroline Tibell

DEBATT. Att inkludera en mångfald av människor i sin kommunikation är både bra och viktigt – men det är inte tillräckligt att räkna huvuden. Det skriver Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz apropå H&M:s kris.


Ämnen i artikeln:

RättviseförmedlingenH M

Ingen har nog kunnat undgå att H&M hamnat i blåsväder för bilderna i en barnkollektion. En svart pojke har en tröja på sig där det står ”Coolest monkey in the jungle” och en vit pojke har på sig en tröja där det står ”Survival expert”. Kritiken handlar om att H&M missat de rasistiska föreställningar som finns om svarta som genom historien jämförts med apor för att avhumaniseras. Även om avsikten inte var att skapa rasistiska bilder, blev resultatet bilder som var rasistiska.

H&M agerade snabbt. Dels genom att ta bort bilderna, dels genom att be om ursäkt för sitt agerande. Ännu bättre hade varit om de från början förstått hur bilderna kunde tolkas och tagit andra beslut i produktionen av dem. Dock är det inte första gången ett företag gör missar av den här typen.

Vi ser att det finns tre saker som kommunikationsbranschen kan lära sig av misstagen.

För det första: inse att all representation inte innebär bra representation. Att inkludera en mångfald av människor i sin kommunikation är både bra och viktigt. Men det är inte tillräckligt att räkna huvuden. Det krävs att man har förståelse för kontexten personerna ska medverka i och kunskap om hur man framställer människor i olika roller för att inte riskera att förstärka stereotypa uppfattningar. Att exempelvis lika många pojkar som flickor är med i en leksakskatalog är inte nog för att katalogen ska vara jämställd. Man måste också visa att alla barn kan leka med olika leksaker för att inte begränsa barns möjligheter.

För det andra: det är hög tid att bredda den interna representationen. Det är enklare att agera inkluderande och jämlikt om det finns en mångfald av personer, erfarenheter och åsikter i organisationen. Jag är övertygad om att ifall personer med kunskap om och erfarenheter av att utsättas rasism medverkat i processen när H&M tog fram bilderna, hade annorlunda beslut fattats. Därför är det viktigt att i rekryteringar till den egna organisationen börja arbeta aktivt för att bredda nätverken och att anställa personer som kompletterar de egna kompetenserna och perspektiven.

För det tredje: låt kritiken skapa verklig förändring. Att hantera kritik går inte bara ut på att undvika att göra om samma misstag, utan också om att lära sig något och ta chansen att skapa förändring. Kritiken mot H&M ger nu en möjlighet för alla att analysera var de står och göra en plan för vad som behöver göras för att inte upprepa samma misstag. Säkerställ att kunskap om maktstrukturer, jämlikhet och rasism finns internt, rekrytera annorlunda eller knyt experter till organisationen.

Kommunikationsbranschen har en viktig roll i att driva en utveckling där stereotypa eller rasistiska föreställningar motverkas och alla människor kan känna sig representerade. Genom att höja den interna kunskapen och rekrytera personer som kompletterar organisationen – istället för att ta in ytterligare en kopia av de redan anställda – kan dessutom byråerna bli bättre rådgivare till sina kunder. Det skulle branschen och hela samhället tjäna på.

Seher Yilmaz, Ordförande Rättviseförmedlingen

Ämnen i artikeln:

RättviseförmedlingenH M

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.