Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tore Thallaug: "Från Big Data till Right Data till Smart Data"

Publicerad: 12 November 2014, 06:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:23

KRÖNIKA. Tore Thallaug, vd på direktmarknadsförarnas organisation Swedma, summerar intrycken från den stora DMA-konferensen i San Diego, USA.


Efter en vecka i San Diego på stora DMA-konferensen och möten med kollegor från hela världen har jag lite att fundera över.

Vad är de stora utmaningarna? Ser det annorlunda ut internationell än här hemma? Vart är vi egentligen på väg? Hur kan jag och Swedma på bästa sätt bidra och driva viktiga branschfrågor? Vad är och var befinner sig egentligen branschen?

Frågorna är många, hann jag tänka innan jag törnade in någonstans över Klippiga Bergen. Hemma och med en efterhängsen jetlag försöker jag nu sortera upp intrycken.

Vi är definitivt inne i en förflyttning mot allt mer digitala lösningar och kommunikation, det är också tydligt att mycket kretsar kring mobilen. Samtidigt är det många marknader, med USA i spetsen, där traditionell DM/DR också ökar och är en naturlig del av marknadsmixen.

På i stort sett alla marknader kommunicerar man i dag datadriven och interaktiv marknadsföring snarare än DM, vare sig huvudfokus är att sälja eller att bygga varumärke. Det blir allt mer fokus på information/data oavsett disciplin eller kanalval, vilket medför att all reklam- och marknadskommunikation blir allt mer direkt till sin karaktär. När det gäller information är vi i en process där vi gått från Big Data till Right Data och nu till Smart Data.

Det kan ses som en lek med ord och begrepp, men faktum är att branschen befinner sig i ett skifte från traditionell DM med kampanjer och kanalval till en ständigt pågående marknadsföringsprocess, där vikten av vederhäftig information och data är helt avgörande. Utan ett grundarbete med analys, segmentering och målgruppsurval samt genomföranden som mäts och följs upp, har kommunikationen svårt att bli relevant och långsiktig.

I all typ av kommunikation kommer data och digitala färdigheter samt interaktiviteten mellan avdelningar och kanaler etc. att vara ständigt närvarande och öka, många talar om Omnichannel. Företag måste ha en genomgripande strategi, den måste vara förstådd och gälla ”top down” och genomsyra den dagliga verksamheten från ledning och hela vägen ner i organisationen.

Ett resultat av utvecklingen är bland annat att Cannes Lions från och med nästa år kommer att dela ut lejon till den mest kreativa användningen av data och teknik. Dessutom kommer man ha en festival i festivalen som i två dagar ska fokusera på data och teknik, som verktyg för reklam- och kommunikation.

För oss som arbetar med reklam och kommunikation kan det vara positivt med tillgången på allt mer information och nya möjligheter att bearbeta densamma. Det ökar ju våra möjligheter att skapa relevant kommunikation med nyttiga erbjudanden. Vilket självklart också är till gagn för mottagaren, som då kan slippa irrelevant kommunikation. Samtidigt, med tillgång till allt större informationsmängder, följer ett stort ansvar att hantera denna data. Vi får inte en framgångsrik verksamhet om vi inte har en sund relation med kunderna.

Integriteten är en av de stora frågorna, kanske den största, i vår bransch och den är global. Jag och mina kollegor runt om i världen har liknande utmaningar i denna fråga. I land efter land pågår i dag en debatt som eskalerar i takt med att reklam och kommunikation tar allt större plats i vårt samhälle. Det är viktigt att vi tar ett långsiktigt ansvar med hållbarhet på alla plan om vi inte ska såga av den gren vi sitter på. Samtidigt som vi värnar öppna kanaler och en möjlighet att få använda oss av information och ny teknik för att kunna göra relevant reklam- och kommunikation, måste vi också agera med god sed, förtroende och respekt för konsumenten.

Jag blev ännu mer stärkt i min övertygelse om Swedmas och mina internationella kollegors roll efter årets DMA. Vi ska självklart värna och verka för ett sunt företagsklimat men också för ett sunt klimat mellan alla parter: näringsliv, konsumenter och samhälle i stort. Är vi inte i fas med vår omgivning hotar tyvärr ingrepp och lagstiftning, vilket vi alla förlorar på. Jag vet att det tyvärr finns företag och näringar som duckar för detta faktum och som agerar utifrån kortsiktigt vinster, men det kommer att straffa sig i längden.

I den bästa av världar är dagens möjligheter till relevant, långsiktig och hållbar reklam och kommunikation med rådande informations- och teknikutveckling helt fantastiska. Det finns enormt mycket positivt att glädjas åt. Det ges arbetstillfällen, många nya. Företag och konsumenter får nya möjligheter att utbyta information, mötas och göra affärer. Konsumenten får intressanta erbjudanden och ökade valmöjligheter. När företag expanderar och verksamheter växer skapas nya resurser till samhället och vår gemensamma välfärd.

Det är en spännande tid vi lever i och jag är glad att få vara med om den utveckling vi ser nu. Kan vi ta till oss det positiva och tona ner det negativa, har vi alla möjligheter att få vara med om en fin resa i vår bransch.

Apropå resa, nästa år blir det DMA i Boston – du hänger väl med?

Lev väl

Tore Thallaug,

vd på Swedma

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.