måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tio budord för politiska journalister

Publicerad: 14 september 2007, 08:23
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:30


GH

Greger Hatt


Det finns väl inget enklare för en journalist än att skildra politiken som ett spel. Man går på presskonferenser. Man letar upp en "drabbad." Man gör en liten överlägsen kommentar om vem som tjänar mest på skeendet. "2-1 till Det blå laget. Fast det var nära att det blev ett självmål för det röda."

Tyvärr premierar denna "journalistiska" bevakning politikens sämre sidor. De lataste politikerna får uppmärksamheten. Den enklaste retoriken citeras. Medborgarna får lite information i sak.

Tacklar man oschyst i hockey blir man utvisad. Gör man en tripping i politiken blir man intervjuad av KG Bergström.

När jag arbetade som talskrivare i Statsministerns kansli åt Ingvar Carlsson visste vi ofta på förhand vad som skulle citeras på TV-nyheterna. Det var den del, kanske några meningar av ett långt tal med stora politiska lösningar, som var en attack på motståndaren. Det ger en missvisande bild.

Sverige är inte Montagues och Capulets Verona. 90 procent av politiken är utgörs istället av att hitta bästa möjliga lösningar för mål som 90 procent är överens om. Det är större skillnad i Sverige idag på bra och dålig politik än på höger och vänster.

När den nuvarande socialdemokratiska ledningen talar om att "återställa rättvisan" talar de mot bättre vetande. De vet att Sverige inte var rättvist före valdagen. När de omdöper Alliansens förvärvsavdrag för de som arbetar till en "pensionärsskatt," har jag svårt att se något annat syfte än att mindre insatta äldre människor ska fås att tro att något skall komma att drabba dem.

När Alliansen å sina sida skyller utanförskapet på Socialdemokratin vet de samtidigt att motsvarande utanförskap finns i, och oftast värre, i länder med borgerliga ledningar.

Kunde istället den räcka upp handen som verkligen har en enkel, finansierad och heltäckande lösning på långtidsarbetslöshet, våld i nära relationer, hemlöshet, rasism, arbetsmarknaden för funktionshindrade, vårdnadstvister, utbrändhet, vad staten ska äga och varför, en vettig kvalitetssäkring av offentligägda och fristående skolor, resursstyrning till vården, innovationssystem för konkurrenskraft, teknikupphandling utan marknadsintervention, klimathotet och konflikten i Mellanöstern.

Eller också sluta låtsas som att det egna laget gjort rätt och de andra är dumma.

Jag önskar de många kloka, konstruktiva och ansvarskännande ledande företrädare som nu faktiskt finns i politiken och som bevakar den kunde enas om en uppförandekod. Något i stil med:

Jag ska respektera att de politiska frågorna är komplicerade utan enkla svar.

Jag erkänner att ingen sitter inne med hela sanningen.Jag eftersträvar att lära mig mer, inte minst av de som kommit till annorlunda slutsatser.

Jag lovar att lyfta fram goda förslag, var dessa än må komma ifrån.

Jag ska förmedla en korrekt och balanserad bild av sakläget, inte bara positionerna.

Jag kommer att avstå från personangrepp och aldrig ifrågasätta andra aktörers person, motiv eller hederlighet.

Jag ska gå till botten med missförhållanden i mitt eget parti/mitt eget medieföretag innan jag moraliserar över någon annan.

Jag ska verka för att varje medborgare ska ha bästa möjliga beslutsunderlag utifrån sina, mer än mina, utgångspunkter.Jag betraktar medverkan i den demokratiska processen - som aktör eller journalist - som ett förtroendeuppdrag i allmänhetens tjänst.

Jag lovar att måna om en exit, för att inte riskera att klamra mig fast.

Vem kan vill skriva under detta? Demokratiministern? Är det någon som inte kan?

Greger Hatt, tidigare politiskt aktiv, numera konsult inom samhällsfrågor och kommunikation på Samhällsnytta.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev