Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tidningsläsarna kan inte läsa - inte ens Bert Karlsson

Publicerad: 12 November 2007, 10:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Jag har lärt mig att inte låta mig påverkas av tidningarnas rubriker. I stället koncentrerar jag mig på vad som står i texterna, och särskilt i citaten. Men gör alla tidningsläsare det? Knappast, enligt vad jag nyss erfarit. Häromdagen publicerades följande två rubriker

* I Aftonbladet: BILLY BUTT: KOM HEM SÅ SKA JAG HJÄLPA DIG".* I Expressen "BILLY BUTT UPPMANAR ARTISTEN ATT KOMMA HEM".

Båda rubriker var helt korrekta och inne i texterna förklarades rubrikernas budskap på ett väldigt tydligt sätt - det vill säga på vilket sätt jag erbjöd artisten hjälp och varför jag uppmanat honom att komma hem. Ändå missförstods artikeln av väldigt många. Det gör att jag undrar vad som har hänt med tidningsläsarna? Behöver de glasögon eller har informationssamhällets snabba puckar gjort att de inte längre uppfattar vd de läser?

Bakgrunden är följande:En känd svensk världsartist har anklagats för sexbrott. Jag vet vem det är och jag har i båda kvällstidningar uppmanat honom att omedelbart komma hem och bemöta anklagelserna. Jag lovade honom att genom min medverkan i den nyligen etablerade nätverket Rättssäkerhetsorganisationen (RO) att se till att hans rättssäkerhet tillgodoses. Det som kanske var viktigaste i texterna var att jag citerades om att jag INTE tar någon ställning i artistens skuldfråga. Den som läser texterna riktigt kan förstå att mitt syfte är att se till att artisten, liksom alla andra anklagade medborgare får en rättvis behandling av rättsväsendet. Ingenting i texterna gav sken av att jag på något sätt skulle ta artisten parti i skuldfrågan. Snarare framkom det tydligt att jag INTE gör det.

Men trycket hade knappast torkat på tidningarnas sidor innan jag plötsligt blev bombarderad av samtal och mejl med frågan: "Varför tar du världsartisten i försvar?". Privatpersoner sände mejl till mig genom Rättssäkerhetsorganisationens hemsida och klagade över att jag ställer upp för artisten som de anser är "skyldig" (märkligt, eftersom han är varken åtalad eller dömd) och journalister ringde och tuktade mig ungefär så här: "Fan Billy du ska inte hjälpa den jäveln". Självaste Bert Karlsson ringde och fördömde mig för vad han uppfattade som "att ta mannens parti". Men jag bara hänvisade alla till min förklaring som redan fanns i artiklarnas texter. Trots att dessa ord stirrade läsarna rakt i ansikten kunde de ändå inte begripa varför jag "tagit artistens parti?" Men jag har inte tagit artisten parti och jag kan endast konstatera att många svenskar har svårt för att förstå deras eget språk i skrift. Om ett sådant missförstånd uppstått efter en korrekt rubrik och korrekt text publiceras kan ni tänka er hur det måste vara när rubrikerna och texterna är vinklade eller oriktiga vilket ofta är fallet hos kvällsblaskorna?

Billy Butt är ledamot i Rättssäkerhetsorganisationen.

Billy Butt

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.