Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sveriges Tidskrifter: "Låt tidskrifter använda public service-material"

Publicerad: 18 januari 2016, 07:17
Uppdaterad: 18 januari 2016, 09:08

DEBATT. Unn Edberg, ordförande för Sveriges Tidskrifter, anser att tidskrifter borde få publicera material producerat av public service.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Tidskrifter

Den senaste tiden har debatten om public service utbud i relation till tidningarnas ekonomiska bekymmer intensifierats. Jag tycker att själva utgångspunkten för diskussionen är olycklig.

Vi lever i en tid med kärvare villkor för kommersiella medier vilket leder till ett minskat utbud av kvalitetsjournalistik. Inte minst har TV4:s nedläggning av lokala stationer minskat mångfalden av lokalt producerat innehåll. Vi diskuterar risken för att människor inte längre tar del av breda mediers bevakning utan sluter sig i bubblor där de får sin världsbild bekräftad. I det läget har jag som publicist svårt att föra en debatt som syftar till att minska en aktörs möjligheter att skapa publicistik i de kanaler där publiken befinner sig.

Jag säger detta trots att SVT på senare tid skapat ett par tjänster som riskerar att slå mot Sveriges tidskrifters medlemmar, jag tänker på Edit och receptsamlingen på svt.se/recept. Men i stället för att begränsa vill jag se samarbete.

Hur vore det om de tre public service- bolagen SVT, SR och UR skiftade fokus från att distribuera sitt innehåll i sina egna kanaler till att skapa kvalitetsinnehåll tillgängligt för andra att använda? Tänk om vi på tidningar fick tillgång till materialet på våra sajter, där vi fick del av annonspengarna som den ökade trafiken genererat.

Jag ser framför mig att Fokus på sin sajt kan publicera sina utmärkta politiska analyser kryddade med klipp från riksdagsdebatter som SVT filmat, att KP kan illustrera en text om mobbing med delar av en film från UR, att Allt om mat kan använda klipp med tv-kocken Nicklas Ekstedt (eller varför inte recepten ur receptsamlingen) och att tidskriften Opus illustrerar en recension med en ljudklipp med radiosymfonikerna.

Internettänkaren Joakim Jardenberg har tidigare fört fram tanken om att allt material som public service publicerat borde vara tillgängligt för alla att redigera och använda på sina respektive plattformar; nyhetssajter, bloggar, vloggar, sociala medier-konton etc. En helt fri användningsrätt ställer dock till flera problem.

Ett är att det material som public service gör tillgängligt också skulle kunna användas av sajter med tveksamma syften. Ett annat är hur fri publicering skulle rimma med Sveriges starka tryck- och yttrandefrihetslagstiftning med utgivarens ensamansvar och källskydd.

Därför tror jag att ett realistiskt första steg är att teckna avtal mellan public service och andra medieföretag som ingår i det pressetiska systemet. Tidningarna skulle kunna dra nytta av materialet för att skapa bättre sajter med större publik och mer intäkter, public service skulle tjäna på att materialet sprids på flera plattformar än de egna.

Jag inser att en mängd juridiska och praktiska hinder behöver lösas. Upphovsrätten är som bekant stark och en ansenlig mängd juristtimmar skulle krävas för att lösa den knuten. Men jag skulle önska att vi kunde samla oss till en diskussion. Kanske går det att ta något steg på vägen till ett öppnare public service, kanske finns någon typ av material som redan nu skulle kunna släppas till andra?

Sveriges Tidskrifter vill gärna bjuda in företrädare för SVT, SR och UR samt Tidningsutgivarna till ett inledande samtal. Jag hoppas att vi kan sluta bekämpa varandra och i stället fokusera på att skapa så mycket bra innehåll som möjligt i de kanaler vi förfogar över. Det skulle inte minst publiken vinna på.

Unn Edberg

Ordförande Sveriges Tidskrifter

Ämnen i artikeln:

Sveriges Tidskrifter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev