Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SalongK - ett minipatriarkat

Publicerad: 5 November 2007, 08:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Den dagen vi sjösatte kvinnosajten Salongk.se, det var den 5 april 2006, så blev jag intervjuad i Rapport på kvällen. Jag var fylld av entusiasm, min entusiasm färgade också av sig på riskkapitalisten Göran Möller, som jag välvilligt liknade vid Rhett Butler i "Borta med vinden". Bara jag tjänar pengar åt honom, kan jag göra vad jag vill, sa jag trosvisst till mina gamla kompisar från Aftonbladet, och till mina gamla väninnor från Djursholm som jag var ute och käkade middag med. De var lite mer skeptiska än jag, på bägge hållen. Stackars man, han vet inte vem han när vid sin barm, sa de. Det skålade vi på.

Inte fattade jag att jag var på god väg att skapa ett minipatriarkat. Ett minipatriarkat där små män med portföljer har ränt runt och försökt bestämma över kvinnor - på en kvinnosajt!Jag tror på oortodoxa blandningar, och oheliga allianser, i mitt eget liv och överhuvudtaget. Jag tror att det inom varje människa bor både en seriös vägledare som vill diskutera Irakkriget och läsa Elfriede Jelinek och en liten lättjefull goddagspilt som vill proppa i sig sötsaker och tassa runt med ansiktsmask och svandunstofflor och dansa hela natten lång med fel personer. Så skulle Salongk.se få vara, det var min och min kollega Kicki Normans tanke när vi arbetade fram den publicistiska idén.

Vi hade en fin uppställning kvinnliga skribenter och experter: Pernilla Glaser, Karin Ström, Frida Boisen, Unni Drougge, Lena Holmsäter, Madeleine Gauffin, Annika Creutzer, Anna Hedelius, Lotta Insulander-Lindh, Lotta Snickare… och inte minst den kompetenta reportern Pernilla Ericson, nu på Aftonbladet.

Redan i augusti, när sajten hade legat uppe endast fyra månader, varav tre sommarmånader, började min publicistiska vision att demonteras som en rosa cadillac på skroten, som karlarna går och plockar delar av. På initiativ av Tobias Eidem, som Kicki och jag hade velat anställa som webredaktör, men Göran Möller gjort till vd och ansvarig utgivare på kvinnosajten, plockades det seriösa materialet bort, det ena efter det andra. Till grund för dessa beslut låg mätningar av vad som var mest läst, och det var ju alltid så att en notis om skor var mer läst än en krönika av till exempel mig. Jag ansåg att detta synsätt var förödande, och det anser jag fortfarande. Jag menar att man måste vara trogen sin publicistiska idé, och låta kvinnorna få en anständig tid på sig för att hitta fram och kanske pudra näsan medan de tänker lite. Men herrarna ansåg att de kunde skruva på det spektakulära kvinnoåket lite allteftersom. Till dess det bara återstod rosa fjädring med en ensam plyschtärning som svängde ödsligt i vinden.Om detta ska jag berätta mer i min påbörjade roman SalongF, där var och en kan gissa vad F står för.

Jag är också i full gång med planerna på www.madama.se, som blir madam å. Och där har jag tänkt att grundidén från Salongk ska prövas på riktigt. Och att piskan ska vina över varje liten man som närmar sig det kvinnliga nätverket, med sin själ i plånboken.

Åsa Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.