onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Så blir radio- och tv-bolagen vinnare i kampen om sportannonsering"

Publicerad: 15 augusti 2018, 07:32
Uppdaterad: 15 augusti 2018, 08:13

Stéphane Printz, Senior Regional Director för norra Europa, Freewheel

DEBATT. När gränserna mellan traditionella tv-sändningar och digital video suddas ut allt mer måste programföretagen ta till sig den nya metoden som utnyttjar flera plattformar, skriver Freewheels Stéphane Printz.


En sak är säker: svenskarna är tokiga i sport. Omkring hälften av befolkningen ägnar sig åt idrottsaktiviteter, och enligt en nyligen utförd studie är Sverige ett av de tre främsta länderna i Europa i en uppmätning av hur stor del av ett lands befolkning som regelbundet utövar en idrott.

Dock är det inte bara de som deltar aktivt som räknas, utan även de som sitter på läktaren eller framför tv:n och hejar på favoritlaget är viktiga. Över hela världen är storslagna sportevenemang ett utmärkt tillfälle för företag att ta ledningen och visa upp sina varumärken inför de stora åskådarskarorna. Faktum är att mängden pengar som spenderas på annonser förväntas öka med 5 procent under 2018. Annonsörer och radio- och tv-bolag har redan marknadsfört sig under flera större sportturneringar i år – bland annat vinter-OS, Superbowl LII och US Masters – för att maximera sina intäkter, och FIFA World Cup är en given vinnare även det.

Fördelarna med dessa evenemang är uppenbara – de får en enorm uppmärksamhet och innebär goda möjligheter för företag att visa upp sig inför de stora publikskarorna. FIFA World Cup 2014 hade flera miljarder tittare, och det senaste vinter-OS sågs av 58 procent av de européer som har Discovery, och drog dessutom till sig Eurosports tio största marknader. Dessa målgrupper engagerar sig aktivt, vilket gör dem väldigt lämpade för annonsmeddelanden. Så, hur kan radio- och tv-bolagen göra det mesta möjliga av de möjligheter som erbjuds av sportevenemang?

Använd en metod som täcker flera plattformar

Sändningar över det vanliga tv-nätet är fortfarande det främsta valet för tittare som vill se stora sportevenemang, men det finns en allt större efterfrågan för live-videoströmning och Video On Demand (VOD). 63 procent av alla sportfans säger sig vara villiga att betala för att se sportevenemang via en OTT-kanal (Over The Top-kanal), och att titta på videor online är populärare än någonsin tidigare i Sverige.

TV- och radiobolagen har varit mycket snabba i att ta till sig detta. Discovery och Eurosport gjorde alla de senaste olympiska evenemangen tillgängliga för visning när som helst på Eurosport Player, och genomförde samtidigt sändningar över fyra kanaler i det vanliga tv-nätet bara i Sverige. I Storbritannien sänder BT Sport matcher, höjdpunkter och analyser under VM genom sin mobilapp som ett komplement till sändningarna via kanalerna i det vanliga tv-nätet.

Nu när gränserna mellan traditionella tv-sändningar och digital video suddas ut allt mer måste radio- och tv-programföretagen ta till sig den nya metoden som utnyttjar flera plattformar, så att de kan uppfylla tittarnas önskemål och få tillgång till fler möjligheter för annonsörer att interagera med åskådarna.

Skapa engagerande annonsformat

Genom att erbjuda unika annonseringsmöjligheter i anslutning till sportevenemang kan radio- och tv-bolagen få tillgång både till åskådarnas uppmärksamhet och lönsamheten hos varumärken. Interaktiva videoannonser är kända för att ha en positiv inverkan på nyckelvärden som varumärkeskännedom, meddelandeassociering och köpvilja. Till exempel genomförde NBC interaktiva kampanjer under vinter-OS där välkända amerikanska idrottare medverkade. Tittarna kunde interagera aktivt med dessa kampanjer genom att använda sina fjärrkontroller. Detta var bara ett av många initiativ som erbjöds under spelen. Det här formatet förutspås bli mycket populärt bland annonsörer, och andra radio- och tv-programföretag bör överväga att ta till sig denna metod inför framtida sportevenemang.

Gör annonseringen mätbar

När företag investerar i annonsering för sina varumärken vill de vara säkra på att det lönar sig. Medan digitala medier traditionellt sett är lättare att mäta, utvecklas tekniken för tv-analyser allt mer. Tidigare i år lanserade Discovery en ny metod för mätning av den totala konsumtionen av video över samtliga kanaler, inklusive kanaler i det vanliga tv-nätet, digital video och sändningar över sociala medier, samt engagemanget som videomaterialet genererade. Radio- och tv-bolagen måste ta till sig denna växande trend och göra sin annonsering mätbar över samtliga plattformar.

När antalet tittare som flockas till uppmärksammade sportevenemang ökar, ökar även den täckning som erbjuds för att möta efterfrågan. Enligt Nielsen har globala sportprogramsändningar ökat med hela 160 procent under de senaste tio åren, och nyligen hade årets vinter-OS en ökning på 14 procent i antalet sändningstimmar. I gengäld gav denna betydande ökning ett stort och varierande utbud av möjligheter till engagemang och annonsering – i en omfattning som aldrig tidigare skådats. Nu när konkurrensen hårdnar finns det ingen ursäkt för radio- och tv-bolagen att inte utnyttja möjligheterna att kamma hem förstapriset i striden om intäkter.

Stéphane Printz

Senior Regional Director för norra Europa, Freewheel

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev