REPLIK. "Webben erbjuder ytor för dialog och engagemang"

2008-06-23 10:40  


Tobias Smedberg och Lars Jonsson från Agenda PR skriver en delvis förvirrad debattartikel om att sociala medier tävlar om resurserna som kan läggas på traditionell mediebearbetning.

Det nya som sociala medier tillfört är inte ytterligare en kanal att trycka ut sina budskap i. Poängen med dem är att utnyttja den mängd kontaktytor som webben erbjuder för dialog och ett engagemang som är svårare att uppnå genom bara enkelriktade kommunikationsåtgärder. Den PR-konsult som då tror att sociala medier är ytterligare en kanal för distribution av kampanjmaterial kommer utan tvekan att slarva bort sina kunders pengar precis på det sätt som artikelförfattarna är rädda för.

Lyckligtvis ser det inte ut så överallt. Förvisso undrar även vi ibland om de mest teknikglada evangelisterna i vår bransch verkligen tycker att allt som är nytt per definition har en naturlig plats i varje företags verktygslåda, men som en av Sveriges största kommunikationsbyråer ser vi också en helt annan bild.

Vi möter företag som arbetar strukturerat och målmedvetet med sociala medier och därigenom har vunnit en djupare insikt i diskussionen kring sina varumärken. En insikt som är direkt användbar för att utveckla verksamheten. De är inte mottagliga för byråer som hör av sig för att erbjuda en tokrolig kampanj på nätet. De vet att interaktion med sociala medier ger såväl djupa analysmöjligheter som verktyg för att kontinuerligt och transparent kommunicera vart man är på väg.

Att en blogg eller community då har färre läsare än en lokaltidning är irrelevant. Det går inte att jämföra synlighet i en enskild artikel - vars faktiska räckvidd i målgruppen är högst osäker - med aktivt deltagande i en ständigt pågående diskussion mellan människor som engagerar sig i företagets produkter och verksamhet.

Låt oss fortsätta ha äpplen i en korg och päron i den andra.

Martin Lindvall är senior advisor på GCI Stockholm

Martin Lindvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Åsikter & debatt