Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Reklambyrån är död – leve reklambyrån”

Publicerad: 25 September 2009, 03:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:13

Andreas Morne, vd på Abby Norm, dödförklarar reklambyrån – och slår samtidigt fast att reklambyrån sitter i en ”optimal sits”.


Det är dags att begrava reklambyrån. Eller åtminstone den gängse uppfattningen och föreställningen om vad en reklambyrå är. Den traditionella reklambyrån har fått ta en del stryk de senaste åren. Den har beskyllts för att vara konservativ, omodern och för att inte ha hängt med i medieutvecklingen.

Om kritiken stämmer eller inte låter jag vara osagt. Men i vår värld är dåtid inte särskilt intressant. Det som är intressant är vad som händer här och nu och hur man skapar förutsättningar för framtiden. Och här vill jag påstå att reklambyrån sitter i en optimal sits. Anledningen är mycket enkel och stavas innehåll. I euforin över alla nya kommunikations- och mediekanaler som dykt upp de senaste åren har en gammal sanning tyvärr hamnat i skymundan: Content är fortfarande King.

Hittills har det räckt långt med att själva begreppet sociala medier nämnts i strategidokumentet eller på medieplanen. Blotta närvaron av två ord har skapat en trygghet och förvissning om att kommunikationsproblemet är löst. Jag tror tyvärr inte att det är fullt så enkelt. Utan en stor idé, och eftersom vi alla är ihopblandade med varandra, en social idé, är sociala medier lika intressanta som faxmaskiner.

Kunskapsnivån på såväl byrå- som köparsidan höjs kontinuerligt och därmed också kraven på varandra, vilket är bra. En direkt konsekvens är att fokus allt mer flyttas till idé och innehåll istället för kanalen eller fenomenet i sig.

En annan konsekvens är att kraven på integrerad kommunikation ökar. Det som sägs i reklamfilmen bör ju rimligtvis hänga ihop med såväl hyllvippan som Facebook-applikationen och det som skrivs i Twitterkanalen.

Framgångsrika reklambyråer är inte uppbyggda kring en disciplin utan kring en idé om hur uppdragsgivaren kan berätta sin historia. Utan en stor idé inget innehåll. Utan en stor idé inget hållbart reklamkoncept. Utan ett hållbart reklamkoncept inget fundament för integrerad kommunikation. Och att integrerad kommunikation generellt sett ger högre kommunikations- och reklameffekt per investerad krona är nog de flesta överens om.

En reklambyrå värd namnet har kunskapen att skapa säregna, tydliga konsekventa och medieneutrala kommunikationsidéer. När nu också den moderna reklambyrån har skaffat sig specialistkompetens inom nya kanaler och kombinerar mångkamparens bredd med Usain Bolts spetskompetens ligger möjligheterna vidöppna.

Och vi på reklambyråerna må ha varit lite sena ur startblocken, men när vi väl fått upp farten så kommer det att bli kuta av.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.