Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Pressfriheten måste försvaras"

Publicerad: 3 maj 2016, 05:02
Uppdaterad: 2 maj 2016, 15:00

DEBATT. Den svenska pressfriheten är på väg att urholkas, skriver Journalistförbundets Jonas Nordling och Stephen Lindholm,


Idag den 3 maj uppmärksammas den årliga pressfrihetens dag runt om i världen. I Sverige har dagen tidigare varit en dag då vi kunnat känna tacksamhet över den pressfrihet vi upplevt här. Vi har riktat blicken utan för landets gränser och även utanför Europas gränser för att hitta exempel oroväckande nog att uppmärksamma. Men tiderna förändras.

Den 20 april presenterade Reportrar utan gränser sitt pressfrihetsindex som listar länder utifrån hur väl de skyddar det fria ordet. Sverige tappar från femte till åttonde plats på listan. Huvudförklaringarna är de ökande problemen med hot mot journalister. Detta är något som Journalistförbundet uppmärksammat under flera år. Det är därför glädjande att regeringen och dess myndigheter nu agerar genom att i ett första steg upprätta en handlingsplan för att motverka hot mot bland annat journalister.

Förutom de ökande hoten mot journalister i Sverige har vi också bevittnat hur svenska myndigheter blir allt mer slutna och inte lever upp till kraven enligt offentlighetsprincipen. Vi har den senaste tiden sett flera exempel på att meddelarskyddet, det vill säga rätten för offentliganställda att slå larm till media, inte respekteras av chefer inom myndighetsvärlden.

Nya sekretessregler tillförs men det är bara undantagsvis som regeringen föreslår lagar som ger mer öppenhet. Samtidigt som den svenska grundlagen Tryckfrihetsförordningen i år fyller 250 år presenteras också en utredning som föreslår förändringar i grundlagen. Syftet är att komma åt problemen med kränkningar på nätet. Men utredningen förslår även förändringar av bland annat brottet olaga hot som kommer att påverka pressfriheten för de grundlagsskyddade medierna om de genomförs.

På andra sidan Östersjön finns djupt oroande exempel på hur regeringar aktivt arbetar för att begränsa pressfriheten. Polen rasar hela 29 placeringar i listan till plats 47. I landet infördes i början av året en ny medielag på initiativ av det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa. Medielagen som kritiserats av bland annat EU ger de styrande politikerna möjlighet att avskeda chefer inom public service.

Händelserna i Polen är tyvärr inte unika. Lite längre söderut, i Ungern, finns sedan 2011 en medielag som bland annat möjliggjort för den ungerska regeringen med Viktor Orbán i spetsen att instifta ett medieråd som har möjlighet att styra innehållet i medierna. Rådet som har kritiserats för att leda till självcensur har mött kritik från bland annat EU-kommissionen.

Turkiet står på listan över kandidatländer till EU. Den turkiska regeringen försöker på olika sätt styra informationstillgången såväl inom som utanför landets gränser. I början av mars togs landets största operationella tidning, Zaman, över av myndigheterna. För tre veckor sen meddelade TV4 att de fått påtryckningar från den Turkiska ambassaden i Stockholm när företaget skulle sända en dokumentär om massmordet på assyrier i det dåvarande Osmanska riket. TV4 valde att sända dokumentärer i skydd av svensk pressfrihet. Än värre är situationen i Turkiet där journalister som gör sitt jobb fängslas för att de vågar kritisera president Erdogan eller berätta den sanning han inte vill ska komma fram.

I Eritrea sitter den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång sedan 2001. Idag överlämnar Journalistförbundet tillsammans med åtta andra organisationer ett protestbrev mot hanteringen av fallet Dawit Isaak till  den Eritreanska ambassaden i Stockholm, något som sker en gång i veckan året om.

Pressfriheten är en rättighet som hela tiden måste försvaras – av såväl oss journalister som av samhället i stort.

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

Stephen Lindholm, ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev