Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Podcasten ska vara given i mediemixen”

Publicerad: 14 januari 2015, 05:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

DEBATT. Leif Jitelius, grundare av Manspodden, har tröttnat på marknadschefer som inte förstår poddarnas kraft.


Brukar du lyssna på podcasts?

Den frågan startar vi med när vi träffar en eventuell samarbetspartner. Svaret är ofta svävande. Faktum är att en majoritet av de marknadschefer vi haft kontakt med aldrig lyssnat på en podcast. Vi vill inte slå ned på denna okunskap. Utan snarare lyfta fram potentialen i att stärka sitt varumärke med hjälp av podcasts. Och hur vi som gör poddar kan ge bättre förutsättningar i denna kanal.

Sakari Pitkänen skrev nyligen en krönika i Dagens Media om att talad radio är den hetaste digitala trenden. Sveriges Radio, som var tidigt ute med podcasts med bland annat P3 Dokumentär, har bidragit till det ökade intresset.

Även kvällstidningarna, Dagens Industri, TV4 och stora kommersiella poddar har på senare tid öppnat dörren för många oinvigda lyssnare. De senaste åren har utbudet av olika podcasts mer än fördubblats. I dag finns svenska poddar som riktar in sig på alla möjliga ämnen, allt från att föda barn till nya tv-spel.

I Sverige har lyssnandet på podcasts ökat dramatiskt. 2011 lyssnade 669 000 svenskar mellan 16 och 80 år på podcasts minst en gång i månaden. 2014 var siffran 1,76 miljoner. 714 000 av dessa lyssnar minst en gång per vecka.

Vi menar att podcast är en underskattad kanal för marknadsföring. Att lyssna på en podcast är enkelt och bekvämt. Som lyssnare väljer du aktivt vad du vill lyssna på och när. Du laddar ned de program du är intresserad av och lyssnar på dem när du vill; när du åker till jobbet, tränar, städar, eller helt enkelt när du har tid över. För lyssnaren är ämnet och/eller personerna som pratar till dig avgörande. Trogna lyssnare får en stark relation till programledarna, något som du som annonsör kan dra stor nytta av.

Att programledarna nämner företagets namn i förbifarten eller försöker säga något småfestligt kan säkert påverka till viss del, men förmodligen inte i relation till investeringen. Ska du som annonsör få en värdefull effekt, bör du enligt vår mening bli en del av programmet. Du ska vara mer än bara en sponsor. En samarbetspartner. Det innehåll som skapas för annonsören ska smälta samman med det övriga programmet på ett naturligt och underhållande sätt. Så resonerar vi.

När den här metoden används på digitala plattformar kallas det native advertising. Det handlar om redaktionellt innehåll som publiceras i köpta medier. Det ska tillföra lyssnarna ett värde och ge dem kunskap kring områden som de är intresserade av. På så sätt kan ett företag stärka sitt varumärke och skapa en långsiktig relation. Men detta har aldrig gjorts i svenska podcasts.

Hela 67 procent av dem som lyssnar på poddar är positiva till reklamen och hela 90 procent av dem har någon gång tagit del av ett erbjudande som är kopplat till en podcast. Tänk då hur lyssnarnas inställning skulle vara om annonsörernas budskap var paketerat som en underhållande del i podden.

Svaret från marknads­chefen ska inte vara svävande. Det ska vara ett solklart ja. Podcasten ska vara en given kanal i mediemixen.

Leif Jitelius, grundare och programledare Manspodden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev