Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Om taket ramlar in så var metoderna dåliga”

Publicerad: 14 September 2009, 03:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

DEBATT. I ingen annan bransch ägnar man sig åt att bedöma verktygen utan att först ta hänsyn till vilket resultat de uppnått, skriver Johan Wikström, copywriter på Klirr. ”Att tala om ett egenvärde vad gäller metoderna blir är rent av bisarrt”, skriver han.


Vi kan nog alla enas om en sak. Nämligen att kreativitet är ett verktyg eller en metod för att uppnå ett mål eller ett resultat. I reklambranschen såväl som i alla andra branscher. Oavsett vilken verksamhet man ägnar sig åt så är förmågan till kreativt tänkande nästan alltid nödvändig för att nå framgång. Det är så att säga gemensamt oavsett vilken bransch man befinner sig i: reklam, vård, städ, hantverk, lärare, och så vidare.

Dock skiljer sig reklambranschen från alla andra i ett viktigt avseende. I ingen annan bransch ägnar man sig nämligen åt att analysera och bedöma verktyg och metoder utan att först ta hänsyn till vilket resultat dessa verktyg och metoder har uppnått. Att över huvud taget tala om ett egenvärde eller ”bra eller dåligt” vad gäller metoder blir i alla andra branscher än reklambranschen rent av helt bisarrt.

Med hjälp av några konkreta exempel blir det minst sagt tydligt:

Kan man tänka sig att berömma en läkares behandling om det visat sig att patienten han/hon behandlade inte blev frisk?

Kan man beundra en städares tillvägagångssätt om man i efterhand upptäcker att lokalen han/hon städat inte blivit ren?

Kan man prisa en snickares metoder innan man vet huruvida taket han/hon byggt kommer att hålla eller inte?

Svaret på alla ovanstående frågor är ganska självklart: Nej, det kan man inte. Såklart. Att analysera metoder och verktyg blir ju i det närmaste löjeväckande eftersom de inte har något egenvärde. Man måste ta hänsyn till resultatet, inte sant? Om taket ramlar in så var metoderna dåliga, punkt slut. Om patienten inte blir frisk var behandlingen felaktig. Inget att snacka om, liksom.

Nytt exempel:

Kan man dela ut priser och lovord till en reklamkampanj utan att veta om den uppnått sitt resultat?

Ja. I reklambranschen kan man det. Och i reklambranschen gör man det. Man kan helt seriöst och med full trovärdighet hävda att en reklamkampanj är ”bra”, oavsett om försäljningen gick upp eller ned. Man kan till och med dela ut prestigefyllda priser till en sådan kampanj. Man menar nämligen att kreativitet, trots att alla andra redan vet att det bara är ett verktyg för att nå ett resultat, har ett egenvärde i sig.

Ganska märkligt. Och synnerligen oroande.

Johan Wikström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.