Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Nya sociala plattformar – men stabila användarmönster"

Publicerad: 5 Mars 2012, 13:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:30

Vår bild av Facebook formats av en relativt liten grupp aktiva användare, skriver Håkan Selg, doktorand vid Institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet,


I slutet av 1990-talet myntade Don Tapscott begreppet Net-Generation; nätskickliga ungdomar utrustade med en rad nya tekniska och sociala egenskaper. Sedan dess har datoranvändningen nått bred spridning och blivit en del av stora delar av befolkningens vardag. Nätgenerationens eventuella försprång – för även bland ungdomar finns stora variationer – har hämtats in.

Idag hittar vi helt andra förklaringar till skillnader i användarmönster mellan ungdomar och vuxna: Vuxnas livsvärld är mer varierad än ungdomars.

Med vuxenlivet följer närvaro på allt fler sociala arenor; yrkeslivet, barnens skolor och fritidsaktiviteter, släktingar och vänner i när och fjärran, egna hobby- och föreningsverksamheter, etc. 

Kontaktmönstret är mångfacetterat vilket återspeglas i en varierad repertoar av utnyttjade kontaktverktyg. I jämförelse framstår ungdomars kontaktmönster mer homogent.

Sociala medier har rönt stor uppmärksamhet under några år. Särskilt Facebook. Vår studie baserad på drygt 1 000 svar från Dataföreningens medlemmar visar dock att flertalet statusuppdaterar sparsamt: 60 procent rapporterar egna inlägg högst någon gång i månaden eller ännu mera sällan. För endast 13 procent sker detta dagligen.

Resultaten indikerar att vår bild av Facebook formats av en relativt liten grupp aktiva användare. På en del bloggar och twitterflöden möts detta med skepsis: Har inte undersökningsgruppen varit i äldsta laget?

Egentligen borde resultaten inte förvåna, mönstret stämmer väl in på vad vi känner till från andra former av social samvaro på nätet. Under tidigt 00-tal växte communities som svampar ur jorden, flertalet riktade mot barn och ungdomar. Då som nu hajpades företeelsen, särskilt Lunarstorm, då som nu initierades forskningsprojekt.

Då som nu visade sig en liten grupp ”kärnanvändare”, motsvarande några få procent, svara för merparten av innehållet. Majoriteten av medlemmarna var passiva, gick in och tittade men utan att själva bidra. Tydligen hade de inte läst Tapscott.

En stor studie av en annan populär ungdomsföreteelse – fildelning – uppskattade andelen leechers, de som aldrig bidrar med eget material, till 70 procent. En procent av användarna svarade för 50 procent av distribuerade filer.

Tittar vi lite högre upp i åldrarna visar en undersökning av ett stort antal Öppen källkodsprojekt att 10 procent av de medverkande svarade för 72 procent av programkoden.

Vi ser här ett robust socialt mönster på nätet som upprepar sig oavsett ålder och typ av plattform. Ändå tycks många fortfarande sitta fast i den bild av internet som rådde kring sekelskiftet.

Artikeln bygger på en nyligen publicerad rapport av Håkan Selg, doktorand vid Institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.