Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nils Andersson Wimby: "Positivt – men lite överförenklat"

Publicerad: 22 juni 2016, 13:02
Uppdaterad: 22 juni 2016, 13:07

DEBATT. Isobars Nils Andersson Wimby anser att Googles argument för ökade mobilköp behöver problematiseras.


Ämnen i artikeln:

IsobarGoogle

När jag läser Magnus Fribergs inlägg om att svenska annonsörer bör öka sina mobila investeringar blir jag i grunden mycket glad. Jag har själv många gånger tidigare slagits mot dessa väderkvarnar och håller helt med grundargumentet. Men sedan finns det ett par saker i Magnus text som jag tror behöver utvecklas och problematiseras.

I grunden handlar det om att särskilja mellan räckvidd och kommersiellt gångbar räckvidd. Att 50 procent av svenska sökningar sker på mobilen betyder inte helt binärt att 50 procent av medieinvesteringar bör hamna där. Man behöver också väga in hur bra man är på att ta hand om den trafiken, och vilken utväxling man får på den.

Lekmer lyfts fram som ett positivt exempel på någon som byggt en riktigt bra mobil plattform för att hantera inkommande trafik, men även med detta jobb i grunden berättade Lekmer själva på ett Google-event nyligen att de har lägre konverteringsgrad i mobilen än i desktop.

Går man bortom just konvertering finns också faktorer som att man inte kan förlita sig på cookies på samma sätt i mobilen som på desktop, vilket påverkar hur väl man kan utnyttja verktyg som retargeting och frekvensstyrning effektivt i denna kanal.

Missförstå mig rätt nu – jag håller i grunden med Magnus. Men jag tror att varje annonsör måste göra sin egen utvärdering av potential och fallgropar med mobilen och anpassa sina investeringar därefter.

Ett par saker jag tycker man kan ta med sig i det utvärderingsarbetet:

  • Satsa på plattformen. Många annonsörer är sena med investeringar i mobilt sök och mobil annonsering, men desto allvarligare är att man inte har investerat i bra plattformar/sajter för mobila besökare
  • Gör analysen av er potential i mobilen. Titta på er trafik, hur väl de konverterar, hur mycket tid de spenderar på sajten och så vidare.
  • Glöm inte cross device. Här är den viktigaste och svåraste punkten. Bara för att konverteringen i mobilen är låg behöver det inte betyda att effekten är dålig. Det kan tänkas att man driver massor av köpintention, medan konverteringen sedan sker på desktop eller i fysisk butik. Försök att hitta data och bygga hypoteser kring var värde skapas, det är ett viktigt underlag för just din målgrupp och branch.

Så sammanfattningsvis: satsa på mobilen, gör det! Men hitta er egen formel och er egen prioritetsordning.

Nils Andersson Wimby

Byråchef Isobar

Ämnen i artikeln:

IsobarGoogle

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev