Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"När ska förlamningen släppa"

Publicerad: 28 Januari 2009, 15:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Osäkerhet är ordet på allas läppar. Förra seklets så kaxiga finansvalpar och börshajar står numera på darrande ben. Koncernchefer och marknadsansvariga vet inte vad de ska göra i dagens uppochned-vända värld. Allra minst med kommunikationsbudgeten.

Dotcom-döden var betydligt enklare att hantera. Då stod det klart att alla som hade ett företagsnamn som innehöll ".com" eller "digital" var i högriskzonen. Sen var det inte långt till slutsatsen att alla i kommunikationsbranschen som gjorde digitala prylar, eller hade kunder som gjorde det, skulle råka mer illa ut än andra.

Den här gången är frågan om vinnare och förlorare långt ifrån besvarad. Det här har varit kontentan av i stort sett alla mina samtal med branschen de senaste månaderna:"Flera av kunderna är osäkra, men än så länge ser det okej ut för oss. Konjunkturen slår nog till om en månad - eller tre. Jag vet inte hur vi drabbas, men det ska nog gå vägen."

Någon reklambyrå tror på framgång för att de kan luta sig på en bred kundportfölj. En annan ska klara krisen för att de inte jobbar med lyxkonsumtion, finans- eller bilindustrin. En tredje hoppas på överlevnad på grund av specialisering och en fjärde spår ett någorlunda år just för att de är hyfsade på det mesta.Alla har sina recept för en skakig tillvaro, men är noga med att tillägga till att de varken vet ut eller in. Läget är ju exceptionellt … osäkert.

De flesta i medievärlden är i alla fall säkra på att IRMs prognos för 2009 är felaktig. Tv-branschen tror på bättre tider än ett tapp på 7 procent och radiofolket ser sig som vinnare i en lågkonjunktur. Internet-gänget nöjer sig inte med sin beskärda tillväxt på 7 procent på året, utan räknar med mer.

För reklambyråbranschen behöver inte den här konjunkturen betyda att lika många trillar utför ättestupan som sist. Klart är att kunderna kommer att få mer reklamplats för pengarna nu när medierna konkurrerar om krympande marknadsbudgetar.

Reklambyråer med kunder som passar på att utnyttja läget kan i bästa fall få mer att göra eftersom själva reklamkokandet är en relativt liten kostnad i en kampanjbudget. En mer fragmenterad medievärld ställer också krav på fler kampanjutföranden.

De reklambyråer med kunder som väljer minskat medietryck, kan få anledning att hjälpa till på annat håll. Än hörs inga röster om minskade pr-utgifter, skrotade webbsatsningar eller neddragna kundlojalitetsprogram. Butiksreklam är också något som de allra flesta kunder ropar efter.

Och fortfarande är slaget om vem som ska ta hand om kundernas kommunikation i sociala medier långt ifrån vunnet. I dag behövs inga komplicerade marknadsundersökningar för att göra research om behoven hos dyrbara, nischade, kanske unga målgrupper. Det behövs heller ingen klassisk reklam för att få kontakt med dem, även om det inte är enkelt.

Frågan är bara när osäkerhetsförlamningen ska släppa.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.