måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Motarbeta övertidskulturen i stället!"

Publicerad: 10 februari 2012, 05:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:33

Nu vill regeringen uppmuntra fler småbarnsföräldrar att jobba 50-, 60- eller 70-timmarsveckor för att få fler kvinnor i ledande positioner. Men de borde istället motarbeta en osund övertidskultur, menar Johanna Look på pr-byrån Westander.


Häromdagen var jag en av 150 kvinnliga chefer i näringslivet som regeringskansliet hade bjudit in till ett jämställdhetsseminarium. Målet var att diskutera ”vilka åtgärder som krävs för att få fler kvinnor i ledande positioner”. Näringsminister Annie Lööf och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni hade redan på morgonen gett sitt svar i ett debattinlägg i Dagens Industri: ”en politik som skapar tid för fler att jobba mer”.

Bakgrunden är att ministrarna har uppmärksammat att ”allt fler småbarnsföräldrar” jobbar 50-, 60- eller 70-timmarsveckor ”på advokatbyråer och konsultfirmor”.

Men varför ska regeringens politik anpassas till den osunda övertidskultur som råder i delar av näringslivet? Vore det inte bättre om regeringen kunde uppmuntra arbetsvillkor som gör det möjligt för både kvinnor och män att kombinera arbete med föräldraskap?

De båda ministrarnas bild av konsultfirmorna stämmer åtminstone delvis in på kommunikationsbranschen. På många byråer bygger kulturen på stort eget engagemang och övertidsarbete är inte ett undantag utan normen – och den av många uppskattade signalen om att man lever för jobbet.

Personer med stark inre drivkraft riskerar att vilja jobba alltför långa dagar. Det finns en uppenbar baksida med detta. Övertidsarbete kan redan på kort sikt innebära lägre kvalitet och på längre sikt leda till utbrändhet.

Men bilden är inte på något vis heltäckande. Själv har jag exempelvis jobbat fem år på en pr-byrå som ser fördelarna med balans i livet och där heltid innebär 40-timmarsvecka.

Westanders filosofi är att man ska kunna ha ett roligt, ansvarsfullt och krävande arbete utan att behöva jobba övertid. Vi tror att personer med balans i livet har trevligare på jobbet, arbetar mer fokuserat och levererar med högre kvalitet.

Som nybliven enhetschef vill jag visa att det är möjligt att ha ett krävande chefsjobb utan att jobba över på kvällar och helger.

På min arbetsplats vill vi aktivt motarbeta en övertidskultur, eftersom vi menar att balans i livet och hög kvalitet går hand i hand. En konsult med tid till ett privatliv har också kraft och förmåga att föra in kreativitet och nya perspektiv i uppdragen.

Jag ser dessutom balans i livet som en viktig konkurrensfaktor för Westander som arbetsgivare. Vi vill vara pr-branschens bästa arbetsplats, inte minst för högpresterande småbarnsföräldrar. Det erbjudandet underlättar vår rekrytering av kompetenta och engagerade konsulter.

Balans i livet går alldeles utmärkt att kombinera med nöjda uppdragsgivare, en god löneutveckling för de anställda och vinstmaximering för ägarna. Den 20 februari har vi på Westander chansen att bli utsedda till Årets Pr-byrå för fjärde året i rad, baserat på en omfattande kundundersökning.

Under förra året uppnådde vi lönekostnader per anställd på över en miljon kronor och blev därmed tredje byrån bland de stora pr-byråerna som spräckte miljonvallen. Och enligt UC:s senaste branschrapport finns det bara tre medlemmar i pr-branschföreningen Precis som har ett större eget kapital än Westander.

Näringsministern och jämställdhetsministern borde i stället ordna ett seminarium om hur övertidskulturen kan motverkas. Sveriges Kommunikationsbyråer har redan tagit ett bra initiativ på området genom HR2020-kommittén, som med sikte på branschens behov år 2020 ska se över frågor om jämställdhet, mångfald och arbetsmiljö. Varje enskild byrå i vår bransch borde också ifrågasätta om övertidskulturen verkligen innebär långsiktig vinstmaximering.

Johanna Look

Enhetschef på pr-byrån Westander

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev