Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Mode är en osäker association"

Publicerad: 11 Februari 2009, 11:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Det blir allt mer populärt för varumärken att associera sig med mode. Även för varumärken som normalt sett inte brukar buntas ihop med mode, kläder och smink.

Det är kanske inte så konstigt att många vill sammankopplas med "det svenska modeundret", som framgångarna har dubbats till. Vem vill inte ses som modern och nytänkande?

Exakt så tänkte Electrolux när företaget för ett år sedan visade upp Husqvarna-produkten "Ångmäster" på Fashion Days at Berns som modeveckan då kallades. Syftet var att nå beslutsfattare inom mode. Men förutom en del skriverier i samband med modeveckan har det varit tyst om produkten.

Den senaste modeveckan, Fashion Week by Berns, arrangerades så sent som i januari. Där visade designers som Rodebjer, Carin Wester och Hope upp sina kollektioner. Modeveckan, eller snarare dagarna, sponsrades av Mercedes Benz, Telenor, Lufthansa och Max Factor. Bara en enda sponsor som faktiskt har en naturlig koppling till mode.

Ett varumärke som under de senaste åren jobbat hårt på modeassociationen är bilvarumärket Kia. I somras gick man in som sponsor av Stockholm Fashion Week och bilarna har bland annat visats upp på varuhus som NK och Täby Centrum.

Nyligen tog Kia det hela ett steg längre med lanseringen av modellen Soul. Kampanjen är framtagen av reklambyrån Berntzon Bylund och har temat "Välkommen in bakom kulisserna". Kampanjen kretsar kring en modefotografering där kläder från Lars Wallin, Dagmar och Pour matchas till bilen. Allt stylat av Hollywoodstylisten Jonas Hallberg.

Men det finns en uppenbar risk med kopplingen till kläder och mode. Modernt ligger väldigt nära trendigt. Och som alla vet är trender väldigt ombytliga. Trender kommer och går. Det som är trendigt i dag är inte trendigt i morgon. Ombytliga trender gör också att de modeintresserade konsumenterna som företagen försöker nå, per definition är förändringsbenägna. Antagligen mycket mer än den genomsnittlige konsumenten.

Dessutom är "det svenska modeundret" en väldigt osäker bransch. Modeföretaget Jenny Hellström gick i konkurs i juli förra året. I augusti, mitt under Stockholm Fashion Week, kom beskedet att Stockholmsbutiken Nitty Gritty också gått i konkurs, vilket sände chockvågor genom hela Modesverige.

Visst, att uppfattas som trendig ökar säkert intäkterna. Men vad händer när målgruppen inte längre ser Kia, Husqvarna eller Lufthansa som trendiga?

Jag tror att de flesta varumärkesexperter skulle säga att det krävs mer långsiktighet än den senaste trenden för att ett varumärke ska frodas.

I morgon kan ditt varumärke lika gärna vara ute.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.