Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"MMS är föråldrat, unket och verklighetsfrånvänt"

Publicerad: 27 Juni 2011, 07:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:06

Calle Schulman, exekutiv producent på Hard Hat, går till hårt angrepp mot MMS nylanserade webb-tv-mätningar – som han menar springer de traditionella tv-kanalernas ärenden.


Ämnen i artikeln:

Calle SchulmanAftonbladet.seMMS

MMS har dragit igång mätningar för webb-teve. De är väldigt stolta över det. Pontus Bergdahl, som är vd på MMS, säger i en intervju här på Dagens Media att "det känns stort" och det pratas om att de är "först i världen" med det hela. Det märkliga i sammanhanget är att de helt bortser från det som verkligen är webb-teve i sina nya mätningar. Varken Aftonbladet TV eller  Expressen eller Nyheter 24:s teve-del är till exempel med i mätningarna. Inga sajter över huvud taget som publicerar rörligt webb-exklusivt material är med. Nej. I MMS mätningar ingår enbart teve-kanalernas egna PLAY-program. Som ju egentligen inte är webb-teve utan mer någon form av repris som ligger online. Vi måste göra skillnad mellan PLAY-teve och webb-teve. Det är min ena åsikt.

Min andra åsikt: i MMS nypublicerade topplista över det de kallar webb-teve knep Mästarnas Mästare på SVT PLAY förstaplatsen med 52 251 tittare. Samma vecka hade ett avsnitt av Schulman Show på aftonbladet.se strax över 300 000 tittare. Sch! Tyst! Innan det blir tjafs: Det är inte intressant om alla tittar på hela programmet. Tar man sig förbi pre roll är man inne och ska räknas. Och det gör de här 300 000. Aftonbladet TV äter upp TV3, TV4 och SVT och de andra till frukost i fråga om tittning på nätet. Men det är inte MMS intresserade av. Jag ska inte spekulera i orsaken. Men vi vet ju alla varifrån Pontus får sin månadslön. Och det är klart att han bevakar sina egna intressen! Det ska han inte ha kritik för. Men varför är han inte öppen med att han enbart jobbar för teve–kanalerna? Att han vill gynna dem?

MMS är föråldrat, unket och verklighetsfrånvänt. Dess vd Pontus Bergdahl tror att han gör sina arbetsgivare - tv–kanalerna – en tjänst genom att frysa ute deras konkurrenter om tittningen på nätet. Jag tror att Pontus Bergdahls arbetssätt kommer ligga tv–kanalerna till last vad det lider. För verkligheten ser inte ut som Pontus beskriver den. Och det kommer vara lätt för teve-kanalerna att missa vad som pågår på nätet bortom PLAY. Jag må låta som nån jävla Pirate Bay-idiot, men vad fan. Jag älskar webb-teve. Älskar det ärliga i webb-teve. Älskar att innehållet går före form. Jag älskar samspelet med finansiärerna.

Nej Pontus. Det är som du säger. Man ska inte jämföra äpplen och päron. Inte blåbär och meloner heller. Så håll dig borta från begreppet webb-teve om du inte har vett nog att bjuda in de som faktiskt äger, har drivit fram och nu leder utvecklingen av tittandet på rörlig bild på nätet. Mät repriserna på PLAY hur mycket du vill och ge resultaten till dem det passar. Men webb-teve är inte er grej om ni inte kan göra en mer rättvis redovisning.

Calle Schulman.

Calle Schulman driver produktionsbolaget Hard Hat, som företrädesvis producerar webb-teve, tillsammans med Mats Dicklén.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.