lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Mittmedias redaktionschef efter Agenda: "Börjar bli rejält trött på att samtalen förs över huvudet på mig"

Publicerad: 27 oktober 2014, 07:52
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

DEBATT. Mittmedias AnnaKarin Lith är inte nöjd med diskussionen om lokaljournalistiken.


Till smäktande pianotoner ser vi lite halvrassliga hus, farbröder i keps och en arg lokalpolitiker som tycker det var bättre förr. En före detta lokalredaktör fick nyhetstipsen på bygdens konditori och han tycker att tidningen numera är så dålig att han slutat prenumerera. Ansvarig utgivare får säga en enda mening i inslaget.

Rubriken för "Agendas" inslag i gårkväll är ”Lokaltidningars död hotar demokratin” och när SVT har åkt ut i den så kallade verkligheten hittar de det de letar efter.

Jag blev för ett par veckor sedan uppringd av "Agendas" researchteam. Jag försökte föra ett problematiserande resonemang kring vårt interna arbete med att skapa nya affärmodeller, om tio chefredaktörer som samarbetar kring ny organisation, arbetsmetoder och publicistiska grepp.

Om ett kraftfullt digitalt fokus där vår nybyggda plattform ger oss nya möjligheter – som till exempel vår valsatsning där lokala politiker gav över 12 000 svar på publikens frågor. Om över åtta miljoner startade webb-tv-strömmar hittills i år och om att andelen digitala annonsintäkter ökat från fem till 15 procent.

Om läsplatteutbildning för pensionärer, dyr distribution och brist på bredbandsutbyggnad. Men följdfrågorna stod inte som spön i backen, om man säger så.

När pianotonerna tonar ut i inslaget tar tre journalister, med ett odiskutabelt riksfokus, upp tråden i Agendastudion. SVT:s Camilla Kvartoft håller i frågorna medan Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och journalisten och DN-medarbetaren Emanuel Karlsten är bekymrade över lokaljournalistikens utmaningar.

Detta är ett mönster som känns igen. I Almedalen i somras var det många aktörer som uttryckte sin oro medan ytterst få av oss som dagligen jobbar med frågorna fanns med bakom mikrofonerna. Våra interna branschdagar har också stor tilltro till mediedebattörer med annan bakgrund än i den lokala journalistiken.

Jag börjar bli rejält trött på att samtalen förs över huvudet på mig själv, mina kollegor i Mittmedia och ute i landet. En initierad debatt om lokaljournalistikens villkor är mycket viktig, men då bör rimligen de initierade delta. Det borde väl inte minst Public Service tycka?

AnnaKarin Lith, redaktionell chef, Mittmedia.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev