Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Medierna säljer ut sin trovärdighet"

Publicerad: 25 Februari 2009, 12:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Aftonbladets nya resebilaga Destination är ett uppbenbart exempel på hur etablerade medier spelar rysk roulett med sin trovärdighet. Huvudtemat för premiärnumret är en special om det "okända" Kreta spritt på åtta sidor. Helsidesannonserna från de stora researrangörerna Ving, Apollo och Fritidsresor före och efter reportaget ger lockande erbjudanden om semester på samma grekiska ö. Ving ger 1 000 kronor i rabatt till den som bokar en Kretaresa via Destination.se.

Reptilhjärneanalysen bakom symbiosen är lätt att göra. Folk läser ett reportage om hur härligt Kreta kan vara, späckat med bilder som visar sol, bad och semester. När läsaren bläddrar kan denne hitta ett förmånligt erbjudande om en resa till denna härliga ö. Alla vinner, och Aftonbladet tjänar pengar. Men bakom denna kommersiella självklarhet lurar en fara.

Ett företag som köper en annons köper i och med detta rätten att få sitt erbjudande publicerat i en redaktionell kontext som läsaren litar på. Det brukar kallas trovärdighet och är nog banne mig det viktigaste en mediekanal har. Ändå pågår en gigantisk utförsäljning av just denna trovärdighet, som bland annat Aftonbladet visar med sin resebilaga.

Går det att lita på att det redaktionella materialet om Kreta sätter resekonsumenten i första rummet, visar brister och skönhetsfläckar? Eller är det så, vilket jag håller för mer troligt, att Destinations vd Frans Storm, tillsammans med annonsavdelningen, har pejlat läget bland annonsörerna och berättat om Kretaspecialen. Lovat ett inspirerande reportage som får de vintertrötta svenskarna att drömma om Kreta?

Att de - enligt murvelmyten - så vattentäta skotten mellan annonsavdelningen och redaktionerna luckras upp ser vi tecken på överallt. På den mer extrema delen av skalan finns papperstidningen Sourze som låter sina annonsörer presentera hela sektioner i tidningen och till och med skriva artiklar om sina produkter.

Men i gränslandet finns även stora mediehus som TV4. De flyttade helt sonika hela "Nyhetsmorgon" till Volvo Ocean Race-hamnen i Alicante i ett kommersiellt samarbete med storsponsorn Volvo. På TV4-huset var det dock många anställda som inte ville rätta in sig i pengaledet:"Var, hur och varför vi gör våra aktualitetsprogram ska enbart styras av journalistiska värderingar. Det måste finnas en glasklar rågång mellan redaktionella och kommersiella intressen, annars urholkas vår trovärdighet", sade Ulf Kristofferson, till Dagens Media.

Vid sidan av utförsäljningen finns ett annat svart hål i mediernas fasad av trovärdighet: det allt större beroendet av externt material. De slimmade redaktionerna ger pr-konsulter, intresseorganisationer och lobbyister stora möjligheter att - helt gratis - få sin version av ett skeende upphöjd till nyhetssanning. Gott om färska exempel finns i den glödheta kärnkraftsdebatten där opinionsundersökningar har basunerats ut med helt olika resultat beroende på vilket särintresse som formulerat frågan.

Rekord i devalvering av trovärdigheten satte nyligen Göteborgs-Posten, som lät före detta SSU-ordföranden Niklas Nordström skriva en hyllning till kärnkraften under vinjetten "s-krönikan".

Det läsarna inte fick veta är att Niklas Nordström, konsult och delägare i Prime pr, får betalt för att driva opinion för utbyggd kärnkraft å industrins vägnar.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.