Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDebatt

Måns Cederberg (M): "Public service – ett hot mot mångfalden"

Publicerad: 9 Oktober 2015, 04:06
Uppdaterad: 11 December 2015, 10:24

DEBATT. Medan pressen och kommersiella tv-bolag kämpar för att överleva kan public service förlita sig på en rejäl budget, skriver Måns Cederberg (M).


Fri press och välfungerande massmedier är grundläggande förutsättningar i ett demokratiskt samhälle.

I Sverige marknadsför SVT sig som "fri television" och Sveriges Radio kallar sig för "den reklamfria och oberoende radion" – trots att båda ägs av staten, är politiskt styrda och står under statlig kontroll.

Public service-bolagen har stort genomslag på mediemarknaden och stor del av mediekonsumtionen. Men konkurrensen hårdnar och SVT:s tittartidsandel fortsätter minska. Radio- och tv-avgiften höjdes med sju procent 1 juli och är nu 2 216 kronor/år, oavsett om man tar del av statens mediautbud eller inte.

När avgiften fördelades 2014, totalt 7,6 miljarder kronor, gick 4,5 miljarder till SVT, 2,7 miljarder till SR och 400 miljoner kronor till UR. Det är inte småpengar. Det motsvarar en tiondel av statens budgetpost för hälsovård, sjukvård och social omsorg, och knappt en sjättedel av vad vi lägger på rikets försvar.

Medan den verkligt fria pressen, lokaltidningar och nationella medieföretag, kämpar för att överleva på en kommersiell marknad kan alltså statliga public service förlita sig på en rejäl budget.

Myndigheten för radio och tv har i en ny rapport undersökt public service påverkan på mediemarknaden. Enligt myndigheten följer public service-bolagen den tekniska utvecklingen, i vissa fall ligger de i täten. Samtidigt upplever privata aktörer att public service alltmer frångår traditionella uppdrag och tar på sig roller som underminerar fungerande affärsmodeller.

Public service internetutbud blir norm för vad privata aktörer ska kunna erbjuda. Public service kan ta risker och satsa på teknikutveckling och tjänster som saknar kommersiell bärighet, men som skapar förväntningar och konsumentbeteenden som övriga aktörer tvingas förhålla sig till. Kundernas betalningsvilja hämmas och möjligheterna att ta betalt för tjänsterna minskar.

SVT och SR publicerar nyheter på nätet och har en nyhetsapp (SVT) som liknar de traditionella tidningsbolagens. Enligt flera aktörer har det lett till att tidningarna förlorat marknadsandelar och till minskad investeringsvilja, vilket på sikt riskerar att urholka mångfalden.

SVT dominerar det marksända tv-utrymmet. Tekniska villkor ställs på övriga tillståndshavare som kräver ny mottagarutrustning, vilket riskerar leda till minskad publik för det privata programutbudet. SR är ensam med nationella FM-sändningar, vilket ger en mycket stark ställning på radiomarknaden och begränsar de privata bolagens möjligheter.

Public service-utbudet liknar alltmer innehållet i de kommersiella sändningarna. Ökad konkurrens om publiken riskerar leda till lägre tittar- och lyssnarsiffror, vilket ger minskade annonsintäkter.

SVT köper sändningsrättigheter för program som övriga aktörer skulle kunna sända, vilket driver upp prisnivån. Köpta rättigheter kan inte kommersialiseras av övriga aktörer. Public service-bolagen är också en stor beställare av radio- och tv-produktioner. Enligt flera aktörer utnyttjar public service sin starka ställning så att övriga missgynnas.

Myndigheten för radio och tv bedömer i sin rapport att public service har både positiv och negativ inverkan på mediemarknaden. Trots negativ påverkan kan dock public service-bolagen inte "anses agera på ett sätt som uppenbart hindrar konkurrerande aktörer från att etablera, driva och utveckla sina medieverksamheter".

De konkurrerande aktörerna delar inte den slutsatsen. Fem mediebolag – Bauer Media Group, Bonnier, Mittmedia, Schibsted Sverige och Tidningsutgivarna – startar nu en egen utredning om public services påverkan på mediemarknaden.

Min bedömning är att invändningarna mot public service är relevanta, trovärdiga och väl underbyggda. Vi behöver starka, oberoende medier som motvikt mot statskontrollerad media. Mångfalden måste tryggas. Public service i sin nuvarande form är ett allvarligt hot mot denna mångfald.

Måns Cederberg

Kommunfullmäktigeledamot (M) Nyköping


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.