Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

LGB Sports: "E-sporten fortfarande gubbsjuk"

Publicerad: 16 Mars 2018, 12:17
Uppdaterad: 16 Mars 2018, 12:56

Cecilia Johansson. Foto: Privat

DEBATT. Abret är att tjejer fortfarande inte behandlas på lika villkor, trots att e-sport är en av få sporter i världen där män och kvinnor tävlar på helt lika premisser, skriver Cecilia Johansson som är manager LGB Sports.


Ämnen i artikeln:

e-sport

Vill börja med att säga att jag är oerhört glad och stolt över att jobba i en bransch som fullkomligt kokar och växer så det knakar: e-sportvärlden. Under det senaste året har vår bransch verkligen exploderat både publikt och på nätet vilket är fantastiskt.Det enda abret är att vi tjejer fortfarande inte behandlas på lika villkor, trots att e-sport är en av få sporter i världen där män och kvinnor tävlar på helt lika premisser.

Vilka är vi?

LGB e-sports är idag en nordisk organisation baserad på vårt kvinnliga CS:GO team. Kärnan av laget har funnits sedan början på 2013. Våra spelare är välkända inom den kvinnliga CSGO esport-scenen, dels från deras prestationer, men även deras egna kanaler. 

Ett av våra främsta mål som en organisation är att avlägsna gränser och stereotyper kring kvinnor i e-sport. Vi vill tro att det här är en plats där alla kan tävla jämställt. Det visar sig dock att kvinnorna fortfarande trycks ner av spelgemenskapen trots att 48 procent av alla spelare är kvinnor. De finner ofta behovet av att försvara sig till varför de är kvinnliga spelare, eftersom det är något som många inte verkar acceptera.

Spelgruppen stödjer fortfarande inte kvinnor på en acceptabel nivå som lika spelare, och det är här ett av våra främsta mål kommer in i bilden. Vi jobbar hårt för att utjämna gränsen mellan kvinnor och män, spel är för alla, och att skapa jämställdhet i e-sporten skulle inte bara gynna tjejerna, utan hela samhället. Att arbeta för jämställdhet är något vi tror starkt på och kommer att fortsätta kämpa för.

Vi jobbar dagligen med att nå ut med vårt budskap om att kvinnor har precis lika mycket kompetens till att vara bra spelare, och att de förtjänar en plats i samhället utan att behöva ta emot allt hat de får, främst genom kommentarer över nätet. Detta utöver det faktum att vårt team har som mål att vara ett av de fem bästa globala lagen som beskrivs nedan.

”Jag ser gärna att mixlag bildas inom kort”

Målet för vårt lag är att vara ett topp 5-team globalt, vi kämpar på efter att uppnå detta genom att fortsätta träna dagligen och delta i evenemang som till exempel Copenhagen games och DreamHack.

I dagens läge tävlar de kvinnliga proffsen för sig och de manliga för sig, i framtiden vill vi se mixlag. Vi bedriver också aktiviteter med våra partners globalt vid olika typer av evenemang som till exempel DreamHack. Jag märker att frågan även engagerar stora varumärken i branschen vilket känns positivt för framtiden. Jag hoppas på att få kliva in i en arena inom två år där killar och tjejer tävlar på samma scen.

Väl mött ute i e-sportvärlden.

Cecilia Johansson, manager på LGB Sports

 

Ämnen i artikeln:

e-sport

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.