tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Lek inte med elden, Eva-BrittSvensson"

Publicerad: 10 september 2008, 10:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:30


AE

Anders Ericson


DEBATT. Nyligen fick vänsterpartisten Eva- Britt Svensson EU-parlamentets stöd för sitt initiativbetänkande om könsstereotyp reklam. Betänkandet inne-bär bland annat att EU bör följa upp gällande lagstiftning om könsdiskriminering och granska hur kvinnor respektive män framställs i reklam.

Förvisso innebär detta bara att ledamöterna uppmärksammar frågan och att medlemsstaterna uppmanas att studera frågan. Visserligen förkastades ett mer konkret förslag till uppförandekod. Den svenska regeringen avfärdade nyligen ett liknande förslag kring lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam. Ordet lagstiftning ger oss ändå anledning att ta de försåtligt tama och välvilliga formuleringarna på allvar. Före omröstningen framhöll Eva- Britt Svensson att förslaget avser "nationella självreglerande organ som redan finns och som representerar både producenter, annonsörer och konsumenter". Det är bra att även vänsterpartiet numera förordar nationella, självreglerande organ. Vi lanserar ju i Sverige en Reklamombudsman inom kort.

Ingen skulle vara gladare än jag om varje medlemsland inom EU får en egen Reklamombudsman likt den svenska modellen. Problemet är att Eva-Britt Svensson samtidigt, tvärs emot riksdagsmajoritetens klara ställningstagande, pläderar för översyn av lagar och för nya medieövervakningsorgan. Och dessutom gör hon det i EU- parlamentet.

Det är inte helt enkelt att hänga med i logiken, men det finns en uppenbar risk att vänsterpartiets förlegade syn på näringsliv och samhälle förvandlas till något ännu mer destruktivt i Bryssels korridorer. Det är farligt att leka med elden.

Anders Ericsson Vd för Sveriges Annonsörer

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev