tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Kvinnor ska vara kåta, småkorkade och passiva"

Publicerad: 15 september 2008, 12:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

<b>DEBATT.</b> EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson ger svar på tal efter Sveriges Annonsörers vd Anders Ericsons debattartikel angående hennes betänkande om könsstereotyp reklam.


ES

Eva-Britt Svensson


Anders Ericson på Sveriges annonsörer angriper mitt betänkande om könsstereotyp reklam (Dagens Media nummer 15 2008). För att inte läsarna ska oroa sig för att jag ska sätta eld på något vill jag först betona att jag inte har föreslagit lagstiftning i någon form.

Reklam- och mediapersoner över hela EU bedyrar att de inget hellre vill än att motverka könsstereotyper, och så gör även Ericson. Men när det kommer till handling börjar de alla flacka med blicken. Åren går och inget förbättras.

Eva-Britt Svensson (v). Snarare blir det värre. Vi lever i en ström av idealbilder som visar hur en man respektive en kvinna ska vara. Män ska vara kåta, småkorkade och aktiva, kvinnor ska vara kåta, småkorkade och passiva. Strömmen är så monoton och bedövande att det kan vara svårt att tänka sig att saker skulle kunna vara annorlunda.

Reklam och marknadsföring handlar om att försöka sälja en viss produkt eller vara. Men ännu mer handlar det om att sälja en livsstil. Man måste vara och agera på ett visst sätt för att leva upp till förväntningarna. Och ve den person som faller utanför de uppställda ramarna.

Mitt betänkande handlar om att alla människor ska kunna välja utbildning, yrke, skola, sätt att klä sig, leva, sexuell identitet med mera utifrån sina egna innersta önskningar. Utan att vara tillknycklade ända från tidig barndom av andras normer för hur man ska vara.

Det är denna tvångströja jag vill dra av. De fördummande, stereotypa, kvävande idealbilderna.

Eva-Britt Svensson (v), EU-parlamentariker

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev