måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kvällspressen borde hålla sig till Rosing och inte rättegångar

Publicerad: 20 september 2007, 10:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:30


CB

Cecilia Beckroth


Jag satt som nämndeman under rättegången mot en känd journalist som stod åtalad för ett narkotikabrott. Det var en väldigt kort och snabb rättegång. Och förmodligen hade ingen från media kommit om det inte var för att journalisten var känd. Direkt när rättegången var slut så när han gick ut genom dörren från rättegångssalen så blixtrade det till och en fotograf förmodligen från Aftonbladet smällde till med ett foto. En journalist kom fram och frågade vad den åtalade journalisten tyckte om rättegången. Vad trodde Aftonbladets journalist att den åtalade skulle svara? Att det var väldigt kul eller?

Jag har bevittnat åtskilliga narkotikamål under det här halvår och inte en enda gång har jag sett journalister på den brottsnivån. Den enda anledningen till att medierna skrev om det var för att det var en av deras egna. Det är lätt att peka finger åt en kollega. Det är knappast ett fall som ligger i allmänhetens intresse. De enda som tyckte fallet var intressant var journalisterna själva för att det gällde en av deras egna. Det hade varit mer intressant om journalisterna hade tagit upp fenomenet knark på Stureplan eftersom många unga går dit och ser upp till folket där.

Ibland undrar jag varför det ska finnas journalister under rättegångar över huvudtaget. Det har hänt mer än en gång att man sett att journalisten som sitter på åhörarbänk medvetet eller omedvetet glömt att stänga av sin mobiltelefon så den stör under rättegången. Datorns batteri tar slut och börjar pipa. Alla ni som var med under dataintrångsrättegången vet att åtskilliga telefoner ringde och datorer pep. Journalisterna ska springa ut och in genom dörren. Riktiga journalister som kan sköta sig till exempel de från SvD, DN, SR och SVT gör utmärkta insatser i rättssalen. Men paparazziajournalisterna från kvällspressen ska göra det dom är bäst på nämligen skriva om Paris Hilton och Linda Rosing.

För det är bara pinsamt när det kommer en förvirrad journalist från kvällspressen och frågar efter en stöld som egentligen är ett snatteri. Eller dunderankan som när den tidigare Expressen-journalisten blandande ihop advokater när hon skrev för Realtid under ett större narkotikamål. Då var vi många som skrattade gott. Speciellt som hon satt på andra raden under rättegången och alla de sex försvarsadvokaterna hade stora namnskyltar framför sig på bordet. När man inte ens är så påläst så undrar jag vad det är för nyhetschef som skickar ut en sådan reporter till att bevaka en rättegång.

Det vore ju önskvärt om dom som bevakar rättegångar hade lite förkunskaper. Då skulle mediekonsumenterna få riktiga analyser på samma sätt som de kan i sportdelen. Folk har ett stort intresse för kriminologi. Det är tråkigt att inte kvällspressen precis som när det gäller sporten tar fram kompetenta journalister som kan sitt område och som kan tänka och uttrycka sig självständigt och dra egna slutsatser, i stället för att vara småekon av polis och åklagare.

Cecilia Beckroth är nämndeman för folkpartiet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev