Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Kinneviks Mia Brunell agerar som en kommunistpamp"

Publicerad: 24 Maj 2008, 12:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:47

<b>KRÖNIKA.</b> Kinneviks regler om att inte tillåta några ljud- eller bildupptagningar på sina stämmor hade säkert funkat bra för några år sedan då det gick att urskilja kameror och mikrofoner från övriga föremål. Modern teknik har gjort de här reglerna föråldrade, skriver Tonchi Percan.


Kinnevik kan inte förbjuda journalister eller aktieägare från att använda mobiltelefoner eller datorer på bolagets sammankomster. Därför hänger en DDR-anda över Kinneviks bolagsstämmor. Vdn Mia Brunell och presschefen Torun Litzén agerar dessutom som kommunistpampar: inspelningsförbudet tillämpas godtyckligt.

Kinneviks beslagtog min telefon under sin bolagsstämma den 15 april medan vdn Mia Brunell var uppe vid talarstolen. Kinnevik raderade dessutom den fil där det hörs hur vakten tar min telefon. Saken är den att Kinnevik inte kan förbjuda journalister eller aktieägare från att spela in ljud och bild med mobiltelefoner eller datorer.

Därför kändes det - där på hotell Rival på Söder - som att hamna bland kriminella förortsgrabbar eller som att resa tillbaka i tiden till en kommunistdiktatur som DDR; världar där rättsstaten är ett okänt begrepp.

Hade Kinnevik AB varit en statlig myndighet då skulle ordförande Cristina Stenbeck, vd Mia Brunell och presschef Torun Litzén troligen åkt dit för censurförsök och förmodligen blivit ett fall för JK, Justitiekanslern.

Så vad ska Kinnevik göra i framtiden på sina bolagsstämmor? Förbjuda att folk tar med sig sina mobiler eller datorer som har inbyggda ljudinspelare?

Kinnevik är inte heller konsekvent i tillämpningen av sina egna censurregler. De unga företagsledarna bryter mot egna bestämmelser med ett godtycke som om de vore gamla kommunistpampar.

Ljud- och bildupptaggningsförbudet gällde i hela byggnaden upplystes vi av vakterna före stämman.

I foajén till biografen Rival såg jag Olle Zachrisson från Svenska Dagbladet göra en intervju med Mia Brunell. Olle höll sin bandspelare bara någon decimeter från Brunells ansikte. Kinneviks presschef Torun Litzén stod bredvid liksom flera vakter. Inga vakter kastade sig över Svenska Dagbladets reporter. Brunells och Litzéns ansikten stelnar inte. De har ett leende på läpparna trots att reportern brutit mot deras censurregler. Han har tagit med sig en bandspelare som vi övriga fick lämna ifrån oss och han höll på att banda samtalet.Torun Litzén och Mia Brunell anstränger sig inte ens för formens skull att hålla intervjun utanför hotellet Rival där ljud- och bildupptagningar utan tvekan är tillåtna

Tonchi Percan

linnea.kihlstrom@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.