Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Karin Bill: "Avsaknad av mångfald gör att vi tappar vår ledarposition"

Publicerad: 26 januari 2015, 06:47
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:15

DEBATT. Karin Bill, vd på kommunikationsbyrån Pronto, ser avsaknaden av mångfald som ett hot mot Sveriges digitala utveckling.

Ämnen i artikeln:

Pronto

Slutsatserna i artikeln ”Larmrapport – Sverige ligger efter digitalt” pekar på några viktiga punkter jag alltför ofta ser i min vardag som konsult inom digital kommunikation: Dålig digital kunskap från skolan, samt brist på mångfald.

Tiden då det räckte att brinna för digitala medier och driva en egen blogg, packad med smartheter, för att bli en succé är förbi. Vi som strävar efter att skapa lösningar i framkant måste sluta leva på gamla meriter från en tid då Sverige sågs som världsledande. Istället behöver vi bygga upp kompetens som ger oss möjlighet att återigen bli ett land att räkna med inom digital innovation.

Nu måste vi som bransch ha fler medarbetare med grundläggande förståelse för teknik, programmering och plattformar för att kunna skapa stark kommunikation. I dagsläget sker mycket av utbildningen av våra generalister på arbetsplatsen, där många har till exempel en ekonomi- eller marknadsföringsutbildning i ryggen men saknar digital kompetens från skolan. Förutom detta behövs givetvis specialisterna, bland vilka variationen på titlar och roller växer lavinartat.

Men det är inte bara utbildning och kunskap inom digitalt som gör att vi tappat vår ledarposition. Det är min bestämda uppfattning att det också beror på avsaknaden av mångfald inom kommunikationsbranschen. Hur ska en bransch som är så homogen kunna skapa kommunikation för ett heterogent samhälle? Detta löser vi inte genom att utbilda mer, utan vi behöver arbeta medvetet för att få in nya människor. Dessa hittar vi både innanför och utanför landets gränser. Vi behöver öka intresset hos nya grupper i Sverige att vilja arbeta med kommunikation, så att vi får en bransch som representerar hela landet. Och vi behöver skapa ett arbetsklimat som attraherar och välkomnar talanger från andra länder.

Stärk kompetensen genom utbildning och attrahera de bästa talangerna utanför våra stads- och landsgränser. Då kan vi ta tillbaka pallplatsen bland världens främsta länder inom digitalt.

Karin Bill, vd Pronto

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev