Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Kampen om fake news"

Publicerad: 27 Juni 2017, 14:23
Uppdaterad: 27 Juni 2017, 14:27

Bild 1/2  "Samtidigt som journalister och politiker anklagar varandra för att sprida falska nyheter har en helt annan kamp tagit fart – nämligen om vem som först ska få äganderätten till begreppet 'fake news' som varumärke".

KRÖNIKA. Begreppet "fake news" nu även blivit en företagsverksamhet. Det skriver Rob Davey, senior director på Compumark, ett bolag inom varumärkesskydd.


Ämnen i artikeln:

Fake newsDonald TrumpCNN

Det kontroversiella begreppet "fake news" har florerat flitigt i sociala medier och nyhetstidningar sedan det amerikanska presidentvalet i slutet av 2016. Begreppet föddes när det framkom att Trump och hans kampanjstab hade spridit falska nyheter för att lura väljarna och förvränga åsikter. Men det är inte bara Trump, världens journalister och media i allmänhet som flitigt debatterar "fake news". Begreppet har nu även blivit en företagsverksamhet. 

Samtidigt som journalister och politiker anklagar varandra för att sprida falska nyheter har en helt annan kamp tagit fart – nämligen om vem som först ska få äganderätten till begreppet "fake news" som varumärke. Enligt CNN ansökte tre amerikanska företag om varumärkesrätten 12 januari i år – endast en dag efter det att president Trump på en presskonferens anklagade CNN för att vara "fake news"-media.

En av de berörda parterna är Film Roman, ett animationsföretag som framför allt är känt för sitt arbete med The Simpsons. Film Roman arbetar nu enligt uppgift med en tecknad satirisk komediserie med namnet "fake news", vilket kan antas innebära att de vill äga ett varumärke med samma namn.

Breaking Games, företaget bakom det mycket populära och omtalade spelet "Cards against humanity", är också på jakt efter varumärket för att marknadsföra ett nytt spel baserat på idén om "fake news". Det nya spelet är ännu inte färdigutvecklat men har redan en egen webbplats och förväntas tveklöst bli lika kontroversiellt som "Cards against humanity".

Den tredje kandidaten är något mer mystisk. Det finns få uppgifter om vilket företag det handlar om. Det enda CNN har avslöjat är att det är registrerat i ett hyreshus i Astoria, New York, och säljer T-shirts och andra klädesplagg med "fake news"-tryck.

"Tiden är avgörande"

Vem som till slut kommer att bli den lyckliga varumärkesägaren kan bara tiden utvisa. För det är just tiden som sätter käppar i hjulet för att säkra ett varumärke av det här slaget.

Ansökningsprocessen för att säkra ett varumärke tar ofta lång tid, ibland flera år. Även när processen är avslutad finns det heller inga garantier för att någon tillskrivs det önskade varumärket. Dessutom är det inte osannolikt att begreppet har tappat sin lyskraft, när beslutet väl tas.

Hur kan man då undvika den långa handläggningstiden för företag som vill säkra ett varumärke – eller åtminstone minimera riskerna? Är det ens möjligt? Svaret är ja.

Om ett av de tre företagen hade fått hjälp att på en gång ansöka om varumärket, så skulle den långa och tungrodda rättsliga processen kunnat undvikas. Nu har "fake news"-begreppet hunnit sprida sig och blivit så pass vedertaget, att en varumärkesregistrering av uttrycket blivit betydligt svårare att få igenom.

Här finns krönikan i originalversion med kompletterande information.

Rob Davey, Senior Director, Compumark

Ämnen i artikeln:

Fake newsDonald TrumpCNN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.