torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kaj-Gustaf Bergh om kritiken: "Otrevligt"

Publicerad: 16 oktober 2014, 13:32
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

REPLIK. Kaj-Gustaf Bergh, vd för Föreningen Konstsamfundet, som äger KSF Media, svarar på Maria Küchens kritik.


Av någon orsak vill man göra gällande att jag inte stöder public service och att jag inte heller anser att kvalificerad journalistik, bland annat i dagspressen, behövs. Ingen kan hindra någon annan från att tolka det man skriver som om skribenten hade en viss åsikt och sedan fördöma denna påklistrade åsikt. Det är otrevligt men effektivt.

Konstsamfundets årsskrift Konstsam, där texten som det refereras till ingår, kan i sin helhet läsas på hemsidan www.konstsamfundet.fi.

KSF Media har skapats under min tid som vd för Konstsamfundet. Tanken har varit att under detta paraply samla de fem svenskspråkiga tidningarna på Finlands sydkust för att de skall överleva. Allt annat utom innehållsproduktionen har tidigare sammanslagits för att möta trenden med ökade kostnader och minskade intäkter. Ingen annan än Konstsamfundet har varit villig att göra dessa betydande investeringar. KSF Media beräknas göra en förlust om 6 miljoner euro i år.

Samtidigt som papperstidningarna har utvecklats har utbudet digitalt kontinuerligt utökats för att möta läsarnas ändrade vanor. Den ändring som sker i bolagets titlar vid kommande årsskifte görs för att trygga en fortsatt utgivning av tidningar i pappersform samt för att ytterligare utveckla det digitala utbudet.

Konstsamfundet stöder inte endast KSF Media. Ett stort antal tidskrifter erhåller årligen understöd. Även övrig publikationsverksamhet stöds med betydande belopp. En stor insats för public service gjorde Konstsamfundet när YLE var tvungen att överväga de svenska kanalernas framtid på grund av bristande finansiering.

Tillsammans med Svenska Kulturfonden stödde vi produktion som möjliggjorde ett tillräckligt programutbud. De svenska kanalerna finns kvar och fortfarande stöder Konstsamfundet flera projekt som förverkligas i samarbete med YLE.

Villkoren för professionellt genomlysande publicism förändras tack vare digitaliseringen. Konstsamfundet arbetar för att information och debatt ska finnas på svenska i Finland om det som sker lokalt, nationellt och internationellt. För detta behövs både public service och tidningar samt framför allt goda journalister.

Kaj-Gustaf Bergh, vd, Föreningen Konstsamfundet

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev