Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Journalister behöver rustas för att hantera hat och hot"

Publicerad: 11 Maj 2017, 11:59
Uppdaterad: 11 Maj 2017, 12:01

Philippa Borgh och Johannes Jakobsson vill att journalister ska ha bättre förutsättningar att hantera hat och hot.

DEBATT. Arbetsgivare har mycket att vinna på att utbilda och förbereda sin personal, exempelvis minskade sjuktimmar och en tryggare verksamhet. Det skriver debattörerna Johannes Jakobsson och Philippa Borgh.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I en nyligen publicerad undersökning hos Aftonbladet framgår att hela 89 procent av de journalister som framträder med namn i tidningen utsätts för olika former av hot, hat och trakasserier. Omkring en fjärdedel av dessa uppger i sin tur att de anpassat sina liv för att hantera situationen. En undersökning som intresseorganisationen Utgivarna publicerade förra sommaren visar att hoten ökar och att det är enskilda journalister som blir utsatta.

Haten, hoten och trakasserierna utmanar journalisternas konsekvensneutrala rapportering och skadar i och med detta medieorganisationernas publicistiska oberoende. Den fria publicistiska verksamheten påverkas när journalister börjar anpassa sitt arbete för att kunna somna på kvällen utan oro för sin egen säkerhet.

Det är en ovälkommen yttre påverkan som vuxit fram under åtskilliga år. Därför är det osannolikt att det på ett enkelt sätt skulle gå att minska antalet hotfulla kontakter. Processen kommer att ta lång tid och eventuella förbättringar kommer dröja. Men det finns saker att göra på vägen, om man börjar hos de som står i mottagarändan av problematiken.

För medieorganisationer finns mycket att vinna med att arbeta proaktivt istället för reaktivt med sin personal. Genom att förbereda och utbilda journalister kan man undvika, eller i alla fall begränsa, de långtgående psykologiska konsekvenserna av hot och trakasserier. Om man som individ har reflekterat över sina egna reaktioner vid en kris, och i trygga miljöer övat på att hantera dessa, har man ett betydligt bättre utgångsläge än någon som är oförberedd. 

Förberedelsen kan göra att det som skulle kunna innebära en markant påverkad livskvalitet i stället blir till en relativt snabbt övergående obehagskänsla. En person som är mentalt förberedd och kan agera i en akut hotsituation har också bättre förutsättningar att styra händelseförloppet och avbryta hotet innan det förvärras.

Genom att arbeta med att minska de psykologiska effekterna av hot och trakasserier kan arbetsgivaren avsevärt förbättra arbetsmiljön för sina journalister. Samtidigt minskar också risken för att hat och hot ska få inflytande över rapporteringen. De inledande stegen på vägen är relativt enkla, och det är hög tid att de tas. Samhället, och journalisterna, behöver det.

Johannes Jakobsson, utbildare, journalist och författare

Philippa Borgh, utbildare och leg psykolog med bakgrund inom Polisen

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.