Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Jörgen Warborn: "Piratkopiering kan motverkas om bara viljan finns"

Publicerad: 3 december 2015, 08:15
Uppdaterad: 9 december 2015, 09:09

DEBATT. "Vårt lands svagaste regering sedan 1978 tar fortfarande inte frågor kring piratkopiering och streaming på allvar", skriver den moderata riksdagsledamoten Jörgen Warborn.


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

De rundabordssamtal kring upphovsrätt som kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) bjudit in till riskerar att bli ännu en sittning med kaffe och bullar som inte leder någonvart då skarpa lagförslag fortfarande saknas. Vårt lands svagaste regering sedan 1978 tar fortfarande inte frågor kring piratkopiering och streaming på allvar, trots att Mediavisions undersökning från i våras visar att piratkopieringen av film och TV i Sverige ökat med 30 procent på bara ett år. Via illegala sajter kopieras eller streamas filmer och serier nu av 2,3 miljoner människor i Sverige varje månad. Det är därför inte mer samtal som behövs. Nu krävs handling och konkreta åtgärder.

Till skillnad från en svag och handlingsförlamad regering sitter vi inte bara vid sidan om utan anser att det är dags för annat än nya kafferep när det gäller att bekämpa piratkopiering och illegal nedladdning. Därför vill vi bland annat se över ett förtydligande i lagstiftning avseende streaming av film, möjligheten till skärpta straffskalor, ett eventuellt införande av grovt upphovsrättsbrott, se över möjlighet att efter domstolsbeslut blockera sajter som olovligen sprider upphovsrättsligt material, samt ta fram statistik som visar omfattningen av immateriella rättighetsintrång och hur det påverkar jobben.

Dessa insatser kan bidra till att minska den brottslighet som tjänar grova pengar på att sprida upphovsrättsskyddat material olovligt. Vi vill även se över möjligheten att ge Patent- och Registreringsverket (PRV) ett uppdrag att informera människor om upphovsrätten inom ramen för en långsiktig informationsinsats för att upplysa och påverka människors kunskap, attityd och beteende när det gäller upphovsrätten.

Vår målsättning och främsta utgångspunkt är fortsatt att upphovsrätten alltid ska respekteras, oavsett om det gäller film, musik eller litteratur. Den som skapar ett verk ska också bestämma över vilka forum det ska visas i och få betalt för det. I år kommer över 290 miljoner filmer och TV-avsnitt piratkopierats i vårt land vilket inte bara drabbar upphovsmännen som blir utan intäkter de har rätt till, utan även stärker en redan svart marknad och innebär bortfall av både moms och skatt som skulle kunna stärka statskassan.

Enligt Mediavisions undersökning skulle även en av tre illegala visningar kunna konverteras till betalda om materialet inte fanns tillgängligt på de illegala sajterna. Totalt skulle detta innebära cirka 800 miljoner kronor i legala intäkter, utspritt över samtliga visningsfönster, om piratkopieringen och den illegala nedladdningen upphörde helt. Det är därför hög tid att regeringen inte bara bjuder på kaffe och bullar utan även på skarpa lagförslag. Piratkopiering och illegal nedladdning kan motverkas om bara viljan finns.

Jörgen Warborn,

Riksdagsledamot (M), Näringsutskottet

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev