Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Johan Thoren: "Byråer har inte upptäckt sponsring"

Publicerad: 1 Juli 2011, 07:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Om vi talar om insikter, och inte exponering. Vill ni ligga med oss då? undrar sponsrings- och eventjournalisten Johan Thorén.


Om sanningen ska fram så har reklambyråer och mediebyråer inte upptäckt potentialen i sponsring. Under radaren har sponsring växt till 5,3 miljarder i omsättning, vilket är mer än tv-reklam, enligt IRM. Numera drivs de största byråerna sprungna ur sponsring och event som fullservicebyråer. Visserligen finns rester av pyttipanna och skylteldoradon kvar på någon sliten sportarena, men det ger varken en rättvisande bild eller håller längre som svepskäl för att inte syna disciplinen i sömmarna.

Sponsringsargument som ”katalysator för integrerade 360-lösningar” eller ”tillgång till unikt content” har inte fått fäste. Sponsringsobjektens propåer har inte passat in i mediebyråernas mallar. Reklambyråerna har ofta betraktat disciplinen som något icketraditionellt, parallellt eller marginellt. Men i tider när alla kommunikatörer talar om relevans, dialog, autencitet, mötet och är beredda att se konsumenten i ögonen, då är det läge att i sann rojalistisk anda vända blad. Så...

…om vi talar om insikter, och inte exponering. Vill ni ligga med oss då…?Ursäkta lånet från Eric Amarillos försommarplåga. Men det är inte enbart ett drag av simpelt effektsökeri, utan sponsring handlar i sin naturligaste form om två eller flera varumärken som går till sängs. Det kan bli i spannet fantastiskt till värdelöst, likt en reklamkampanj, medielösning eller sommarflirt. Poängen är att framtidens kommunikation bygger på insikter och förståelse om människor. Företag som Electrolux låter hela sin marknadsföring och produktutveckling utgå från genuin konsumentinsikt. Planners spelar alltmer centrala roller på byråerna. Under Stockholm Media Geek uttryckte en strategisk planner: ”Planning is not about numbers – It’s about life”. Okej, vad består ett liv av. En högst filosofisk fråga som basalt kan landa i familj, vänner, sömn, arbete, mat och intressen. Sponsring kallas ibland för ”Intressebaserad marknadsföring” i och med att det många gånger är under festivaler, evenemang, föreställningar, utställningar, konserter och matcher som människor får uttryck för sina intressen, och moderna sponsorerna står redo att förstärka upplevelsen.

Vilka borde då vara experter på att läsa av breda eller nischade rörelser i samhället, människors intressen, drömmar, passioner och kunna servera dessa insikter på silverfat till byråerna? Jo, det som i sponsringens värld lite torrt kallas rättighetsinnehavare. Många står redo som insiktsleverantörer, andra inte. Men sociala medier, och i synnerhet Facebook, ger möjligheten att upprätthålla en kontinuerlig dialog med sina publiker, deltagare eller medlemmar, vilket leder till insikter och i förlängningen svar på frågor som varför en 40-åring förbereder sig ett år inför Stockholm Marathon eller hur det kommer sig att 50 procent av alla låtar som framförs på mellanstadieshowen är Erik Saades.

Insiktsspåret kanske inte leder till kärlek för sponsring vid första ögonkastet, men åtminstone något gemensamt att prata om på första daten.

JOHAN THORÉNFrilansjournalist som skrivit om sponsring sedan 2001.johan.thoren@comhem.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.