Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Johan Rönn: "Skulle Aftonbladet verkligen publicera en positiv nyhet om lobbyism?"

Publicerad: 9 juni 2015, 07:30
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:58

REPLIK. Johan Rönn svarar på Westanders debattartikel om Aftonbladets granskning av svenska lobbyister.


Ämnen i artikeln:

Angselius RönnWestanderAftonbladet

Om det nu är så (ingen vet) att Aftonbladet besvärat sig med att sätta upp ett hittepåbolag som ska "avslöja" svenska lobbyister så kan utfallet bli på två sätt:

1. Det gick inte att hitta några skandaler och därför blir det ingen artikel.

2. Någon stackars lobbyist råkar berätta litet grand om hur man jobbar, med en detaljrikedom som gör att Aftonbladet kan producera rubriker ungefär som dessa:

Ministerns prislapp - en kvarts miljon

Så mycket kostar det att träffa topp-politikerna - hela listan

5 miljoner - så mycket kostade lagändringen

Talmannen:  "Detta måste stoppas"

Förlorarna : "Vi hade inte en chans mot motståndarnas feta plånbok"

I karantän i 20 minuter - sedan rasslade stålarna in

Ledare - "Sverige naivt i förhållande till lobbyism"

Helins blogg - "Starka reaktioner på känsligt ämne"

Statsvetare överens - "Här krävs mer forskning"

Om man jobbat mer än 5 minuter med medierelationer i sitt liv så vet man att medielogiken ser ut så här. Inget fel i det alls. För mig är det dock väldigt oklart hur detta skulle vara bra för svensk lobbyism, som Westander hävdar i sin sedvanliga självbelåtna och mästrande stil i en debattartikel på denna sajt.

Saken är ju den att lobbyism inte är förbjudet på något sätt. Det är i själva verket inte reglerat alls. Vi lobbyister kan göra vad vi vill för vem som helst, givetvis förutsatt att vi håller oss till alla andra regler och lagar.

Detta vet naturligtvis Aftonbladet också. Men man är inte så intresserad av om något är lagligt eller ej. Man vill undersöka om det är rimligt. Är det rimligt att man kan gå från politiken, som min gamle kollega Göran Persson, till lobbyismen utan karantän, och givetvis med hela telefonboken och många års relationer i bakfickan? Det kan man diskutera, och det är här Aftonbladet ser ett nyhetsvärde.

Jag skrev om detta på DN Debatt redan för två år sedan då jag tycker att vi bör införa någon sorts lobbyregister, där man måste redovisa vilka uppdrag man har som lobbyist. Det finns i många andra länder och fungerar hyfsat. Jag minns att Westander då försökte få in ett debattsvar med inte mindre än sex (6) konsulter som avsändare, där man brakade på med att skryta om att man minsann på eget initiativ har öppna kundlistor.

Som om det skulle skapa större transparens. Jag vet att åtminstone två av uppdragsgivarna på Westanders lista använder lobbyister från andra företag också. Nej, ska detta fungera så måste vi få ett regelverk med en tillsynsmyndighet, så att alla måste vara öppna.

Annars får vi ha det som vi har det nu. Användandet av lobbyister förblir en affärshemlighet. Aftonbladet skulle ju kunna gå tvärs över hallen till SvD och fråga deras vd hur deras lobbyister lobbat för att få ha kvar tidningens press-stöd. Jag skulle bli väldigt förvånad om dom får ett ärligt svar. Jag skulle, när jag tänker närmare på saken, bli ännu mer förvånad om Helin skulle ge sina hungriga reportrar ett sådant uppdrag.

Då är det bekvämare att sätta upp en bluffsajt.

Johan Rönn,

partner Angselius Rönn

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev