Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Joachim Berner och Otto Sjöberg kan bli okontrollerat rasande"

Publicerad: 10 Januari 2007, 05:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

I sin första krönika för Dagens Media jämför den förre Expressenreportern Niklas Svensson sina tidigare chefredaktörer Otto Sjöberg och Joachim Berner.


Dagens Media gav mig ett farligt uppdrag: Skriv en krönika, om Joachim Berner, 44, och Otto Sjöberg, 44. Jämför dem.

Den förste var chefredaktör för Expressen 2001. Den andre blev Berners efterträdare 2002. Berner var den fine och förmögne ekonomen från Göteborg - mannen som skulle frälsa Expressen. Under åren på DN hade han kallats "Gossekungen på Marieberg". Ett misslyckande från hans sida och tidningen skulle gå i graven. Säljas till utlänningar eller helt enkelt läggas ner. Sjöberg var den vältränade, lite blyga och lätt förvirrade nykteristen som grävt guld i Globen.

Berner byggde ett inglasat kontor mitt på redaktionen åt sig själv. Sjöberg gömde sig i ett hörnrum så långt bort från desken som möjligt, med utsikt mot parkeringsgaraget och ett litet dagis. Där sitter han än.

Berner var känd för sina vredesutbrott. Det är Sjöberg också. De kan bli okontrollerat rasande, nästan tugga fradga om det inte blir som de vill eller om någon gör fel.

Joachim Berner ville förändra. Och som han frälste. Det berättas än i dag om hur alla tidningens chefer fick sätta sig i en cirkel och hålla varandra i händerna på någon slags ledarkonferens. Syftet var att ta reda på om det fanns någon fiende, någon som ville tidningen illa, bland dem som satt i rummet. Berner införde Robinson-tänket på Expressen. Med offentliga ö-råd. Upplagan föll som en sten under hans ledning.

Jag minns dagen då han med en flyttkartong i ena handen försiktigt smög ut från tidningen efter knappt ett år som chef. Redaktionen sa knappt hej då till honom. Snacka om att han var utröstad. Har nog aldrig sett en så ensam människa.

Otto Sjöberg kom inte ensam - och han går knappast själv. Han var Thorbjörns gosse, i slitna jeans och med Che Guevara-tröja. Otto Sjöberg ville inte frälsa, utan snarare "verka utan att synas". Han lät Berners redan frälsta snabbt slita sönder den märkliga Juttan-kvaloid som de själva skapat.

Sjöberg började tala krig. Det gör han för övrigt fortfarande.Och krigsspråket går hem på Expressen. Det är på slagfältet allt avgörs, enligt Sjöberg. Det är där krigsherrarna och generalerna gör upp. Det är där fotsoldaterna (läs reportrar, redigerare, fotografer) ska slåss till sista blodsdroppen mot fienden (läs Aftonbladet).

Ofta är det kommunisten Guevara som får illustrera Sjöbergs kamp. Che Guevara menade att "ett hat gentemot fienden får en människa att överskrida sina naturliga begränsningar och får henne att bli en effektiv, våldsam och målinriktad."

Guevara drömde om sin egen martyrdöd.

Kanske gör Sjöberg också det.

Niklas Svensson, Expressenreporter 1994, 1996-2006. Idag driver han Nyhetsbolaget och Politikerbloggen.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.