Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Ingvar Kamprad – ingen Warren Buffet direkt"

Publicerad: 25 augusti 2011, 11:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:01

Dagens Medias Martin Schori om goda och mindre goda miljardärer.


Världens miljardärer är i uppror. Eller snarare i upprop.

I en debattartikel i New York Times kräver Warren Buffet att få vara med och dela på det skuldtyngda Amerikas börda genom att betala högre skatter.

”Beskatta oss också”, uppmanar samtidigt franska industri- och bankledare, rapporterar DN i dag.

Nu ansluter sig även Ikea-grundaren Ingvar Kamprad till den växande skaran miljardärer som vill hjälpa till.

Nä, det gör han så klart inte.

Pjätterydssonen har aldrig varit speciellt intresserad av att dela någon börda, i alla fall inte via skattesedeln.

Lika ointresserad verkar han vara av att ta avstånd från sitt nazistiska förflutna, som enligt en ny bok alltså var mycket mer omfattande än tidigare känt.

De uppgifter som medierna grävt fram om Ingvar Kamprad under åren är tillräckliga för att förstöra en karriär. Om personen nu inte hade hetat Ingvar Kamprad, så klart.

Jag skrev nyligen en krönika om svenska teflonmän, som verkar immuna mot kritik, men inser nu att jag glömde Ingvar Kamprad.

Mannen som, för att citera Johan Croneman, ”kan kasta dvärg, sparka på sin lilla vovve, vara otrogen, hellre elda upp 40 miljoner i köksspisen än betala svensk skatt” utan att förlora svenskarnas beundran.

Precis som i Carl Bildts fall så har medierna gång på gång granskat Kamprads affärer, men glorian finns där likförbannat.

När Uppdrag Granskning avslöjade nya detaljer om Kamprads ovilja att betala skatt väckte det enorma reaktioner. Nej, inte mot Kamprad, utan mot SVT. Samma vrede drabbade Dagens Nyheter år 2004 när de granskade Kamprads ekonomi och bostäder.

Allt var med andra ord som vanligt.

Ingvar Kamprad saknar både Carl Bildts savvyness i intervjuer (när han nu ger någon) och Guillous avskräckande överlägsenhet, så hans ”krockkudde” kan inte bero på att han är en skicklig krishanterare.

Nä, det måste vara något annat.

En psykolog jämförde, i samband med Uppdrag Gransknings avslöjande, Ingvar Kamprad med Astrid Lindgren. Att han är en ”urfader” som alla har en relation till eftersom han gjorde det möjligt för oss att köpa kök utan att betala storkovan. Att Ingvar Kamprad är en slags svensk ikon.

Just det sista gör mig lite bekymrad.

Jag kan ju så klart bara tala för mig själv, men de värderingar som Ingvar Kamprad verkar stå för (Ingvar Kamprad, alltså, inte Ikea) är knappast de som karaktäriserar det Sverige som jag vill bo i. Och de rimmar inte heller med den kreativa och bitvis fantastiska reklam som kommer från det långa sammarbetet mellan möbeljätten och Forsman & Bodenfors.

Så jag säger som Warren Buffet: Sluta dalta med de megarika. I synnerhet de megarika, snåla, skattesmitande ex-nazisterna.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News