Debatt
''Ingen av oss tjänar på att skada tittarna"
Publicerad: 6 september 2017, 11:47
Uppdaterad: 6 september 2017, 13:46
DEBATT. En tillståndshavare som inte utnyttjar sina sändningstillstånd tar en risk, menar Boxers vd Jonas Lönnquist.
Sedan den 1 september är en stor del av tv-kanalerna i det digitala marknätet släckta sedan Discovery Networks valt att sluta sända sina kanaler. Den fotbollsmatch som hela Sverige ville se i söndags, sändes inte av Discovery trots att de hade kunnat göra det även utan Boxer. I en dimension handlar frågan om avtalsdiskussioner som inte blev klara innan avtalet gick ut, men i en annan handlar det om det gemensamma ansvaret för marknätets roll som plattform för yttrande- och informationsfrihet.
I marknätet är det fler som vill sända än det finns frekvensutrymme för. Därför gör en statlig myndighet ett urval av de sökande så att utbudet under de sexåriga tillståndsperioderna består av en mix av kanaler för de flesta smakriktningar. De kanaler som får sändningstillstånd äger själva rätten att sända sina kanaler. Rent praktiskt vänder de sig till nätoperatören Teracom för att sända, något som kostar pengar men som också gör att alla i Sverige med en vanlig tv-antenn kan se kanalerna.
Men man kan också välja att få sina kanaler krypterade och bli en del av Boxers betal-tv-utbud. Då betalar Boxer kanalen för rätten att sälja den till våra abonnenter. Man måste alltså skilja på den utsändning som en kanal med sändningstillstånd har ovillkorlig rätt till och som man köper av nätoperatören, och möjligheten att ingå i Boxers betal-tv-utbud vilket är frivilligt och innebär ett givande och tagande från två parter. Boxer har alltid haft ambitionen att betala kanalerna bra, men i slutändan är det våra kunder som betalar och vi kan inte ta ut högre priser av dem än de vill gå med på. Och konkurrensen på tv-marknaden är stenhård.
När det digitala mark-tv-nätet startade 1999 var det med det uttalade syftet att ge hela Sverige tillgång till en mångfald av tv-kanaler och erbjuda programbolag, svenska som internationella, en plattform för att nå en stor publik. Frekvensutrymmet i marknätet är begränsat och vid varje tillståndsgivning finns det många fler sökande än som får plats. Att ha sändningstillstånd i marknätet innebär att man är utvald i konkurrens med andra och att man fått frekvensutrymme reserverat för sig. I Radio- och tv-lagen sägs att tillstånd ska ges till många av varandra oberoende programföretag, men ibland kan konsolidering på marknaden göra att kanaler går samman eller köps upp. Att ett företag kontrollerar tio tillstånd, vilket Discovery gör, är dock mycket ovanligt.
Det digitala marknätet är en fantastisk plattform med en öppen urvalsprocess och med teknik som alla har tillgång till. Det enda tittaren behöver är en tv-apparat och en vanlig tv-antenn. Att förhandla hårt och att förvägra Boxer rätten att kryptera och sälja kanaler är en sak. Det är en strid som drabbar de två företag som är inblandade. Men att släcka sina sändningar i marknätet är något helt anna t. Det står i direkt strid med det ansvar som följer av att ha fått sändningstillstånd och ett utrymme i marknätet reserverat för sig. Det är regeringen som avsätter frekvensutrymme för tv-sändningar. Nu är det utrymmet oanvänt och ingen annan kan använda det. En tillståndshavare som inte utnyttjar sina sändningstillstånd tar en risk. Ansvarig myndighet kan starta ett tillsynsärende, tillstånd kan dras in och beteendet kan få betydelse för nästa tillståndsgivning 2020. Men värst är att förtroendet för marknätet som sådant kan skadas. Ingen av oss tjänar på att skada tittarna och den yttrande- och informationsfrihet som är det digitala marknätets syften.
Jonas Lönnquist, vd Boxer