torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"In med nya ledare, ut med kvinnoförnedrare"

Publicerad: 10 november 2017, 10:06
Uppdaterad: 10 november 2017, 10:06

Edit Brunner. Foto: Janne Næss.

DEBATT. Låt #MeToo bli det bästa som hänt vår bransch, skriver Edit Brunner.

Ämnen i artikeln:

metoo

Kvinnor har alldeles för länge varit tvungna att "gå med på" att saker är som de är i mediebranschen och tvingats acceptera både glastak och ibland vidriga arbetsklimat i rädsla att bli uppsagda. Men nu när hela branschen skakas om i samband med #MeToo har vi faktiskt chans att komma in och påverka positivt i roller vi tidigare inte haft tillgång till. Till exempel som programledare för TV4:s nästa, stora hit-program, eller som nästa högt uppsatta chef på Schibsted.

För nu spricker ju fasaderna på Sveriges stora mediehus och det vi tidigare trodde var välfungerande och eftertraktade arbetsplatser visar sig bestå av chefer som inte klarat av sina roller och antingen utnyttjat andra anställda eller blundat för att det görs.

Jag är mer än villig att gå in och hjälpa de bolag som nu sparkar framförallt manliga chefer för att de utövat sin makt för egen vinning och jag vill uppmana andra kvinnor i branschen att göra samma sak!

Jag hoppas nämligen att #MeToo-rörelsen ska få fler kvinnor att våga ta steget och söka sig till ledande positioner inom reklam, digitalt och tech, där männen haft majoriteten av chefspositionerna. Som ledare kan vi sedan utforma nya, moderna arbetsplatser som istället kan lägga energi och fokus på personalens välmående, utveckling och kreativitet. För nu kan vi väl alla vara överens om att vi testat och insett att nej, jämställda organisationer skapas inte av enbart män, oavsett hur kompetenta de är. Vi kvinnliga ledare behövs också, speciellt nu!

Så gör som jag, skicka ert CV till TV4, Schibsted, Aftonbladet och alla andra bolag som uppenbarligen är i skriande behov av nya chefer och gör #MeToo till den möjlighet du kanske tidigare saknat för att förverkliga dina karriärdrömmar. Eller passa på att starta eget! I och med de senaste veckornas avslöjanden kommer säkerligen kunderna se sig om efter nya samarbetspartners.

Ni som redan sitter på höga positioner i mediebranschen och kanske skruvar på er i vånda över era bastu-rekryteringar, ryggdunk och snubbar ni låtit hållas, år efter år. Avskeda de som trakasserat, förnedrat och utnyttjat sin maktposition, både kvinnor och män. Lyft sen blicken, omvärdera era team, granska era ledare och våga anställ kvinnor på positioner som tidigare dominerats av män.

Och vi kvinnor som är eller vill bli chefer. Vi är självklart inte bättre på att hantera makt bara för att vi är kvinnor. När vi går in på nya maktpositioner är det fullt möjligt att vi också ärver dess förtryckarroll. Så om du som kvinna blivit förtryckt, använd dina upplevelser och erfarenheter och utbilda din personal. Prata om strukturer, hierarkier och vikten av socialt ansvar. Gör som chef många ärliga försök att etablera en arbetskultur medveten om och aktivt bekämpande av förtryck av alla dess slag.

Tillsammans – och då menar jag både kvinnor och män – kommer vi sen se tillbaka på #MeToo som det bästa som någonsin hände vår bransch.

 

Edit Brunner

Fd Sverigechef på Splay

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev