Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"IAB måste våga visa vägen i Viewability frågan"

Publicerad: 16 December 2016, 13:31
Uppdaterad: 19 December 2016, 12:15

Simon Källgren, digitalstrateg på mediebyrån Carat.

DEBATT. Som branschorganisation som utreder och skapar riktlinjer med tydliga definitioner, måste man våga sätta en definition som är genomtänkt och inte bara kopierad av Storbritannien eller USA, skriver Simon Källgren, digitalstrateg på mediebyrån Carat.


Ämnen i artikeln:

CaratIAB

IAB skickade nyligen ut sitt "Viewable Measurement Guidelines 2.0"-dokument för remiss. Tyvärr så har branschen genom sina representanter i taskforce gruppen inte vågat anpassa definitionen för en viewable impression i mobilen till en verklighet baserat hur mobilen faktiskt används.

Att ha samma definition på (minst 50 procent av bannern ska vara synlig under minst en sekund) på mobilen som på lap/desktop är lika fel som att prata CTR nivåer på TV4 Play. Eller direkta konverteringar från utomhusreklam. Allt kan låta rimligt vid första anblick, men som branschorganisation som utreder och skapar riktlinjer med tydliga definitioner, måste man våga sätta en definition som är genomtänkt och inte bara kopierad av UK eller USA.

Med föreslagen definition för mobilen och vårt skroll-beteende så kommer mobilens effekt inte att få det värde som den förtjänar. Detta när mobilens roll blir allt viktigare i kundresan så är det självklart än mer viktigt att det mäts rätt.

Jag förstår varför det finns behov av en universell digital definition: vi behöver kunna optimera mot resultat utifrån förutbestämda KPI’er och kunna agera skärmagnostiskt. Oavsett om det råkar vara på desktoppen eller mobilen.

Min indignation ligger i att man inte kan jämföra en 5-tums mobilskärm med en desktopsajt på en 15-tums laptop. Skillnaden är inte bara storleken på skärmen men hur mycket information som annonsen konkurrerar med – på de större skärmarna visas samtidigt tre, fyra, fem annonser på skärmen runt om en mängd 'vanligt' innehåll.

Tidsaspekten är också en del av ekvationen i definitionen – det vill säga om man haft möjlighet att se annonsen på skärmen inom en sekund. Eftersom ett tidsminimum är del av beräkningen läggs vikt vid möjligheten att uppmärksamma annonsen.

Med den logiken kan man fråga sig om det är möjligt att uppfatta alla annonser som visas på en 15-tumsskärm på en kommersiell desktopsida när man skrollar ner med en sekunds intervaller. Troligen inte.

Gör man samma övning på en mobil så är svaret säkerligen ja. Även efter en halv sekund. Jag åberopar därför att definitionen bör anpassas och sättas efter skärmstorleken.

Mitt förslag är att annonsens procentuella del av skärmytan bör ge rabatt i exponeringstiden för att räknas som viewable. Motsvarar annonsen mer än 40 procent av skärmen så borde en halv sekund räcka för banner annonser.

En sådan definition skulle vara mer korrekt i hänsyn till möjligheten att uppmärksamma annonsen. IAB USA och IAB UK har tidigare tittat på Sveriges arbete och är inte främmande för att ta efter lyckade initiativ. Låt oss därför göra om och göra rätt. Och sen visa vägen för våra större branschkollegor runt om i världen.

Simon Källgren, digitalstrateg Carat

Ämnen i artikeln:

CaratIAB

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.