Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

I Maja Aases tidning blir oskyldiga svin

Publicerad: 19 februari 2007, 18:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:30


Sedan något år tillbaka heter chefredaktören för journalisternas facktidning Maja Aase. Hon har tydligen känt det som viktigt att bereda vägen för synnerligen kontroversiella kvinnor med grovt tillyxade världsbilder i frågor som rör sexuella övergrepp och rättsäkerhet. Monica Dahlström-Lannes och Annika Sundbaum-Melin har båda fått tillfälle att torgföra vulgära och djupt felaktiga föreställningar i Journalisten. Dessutom har deras minst sagt kontroversiella syn fått stå oemotsagda i tidningen. Kritiska repliker har inte tillåtits. Kanske tycker Maja Aase att hon genom ett sådant förfaringssätt drar en lans för ett slags feministisk journalistik. Annars är det svårt att förstå hur vaktslåendet av deras konstiga inlägg skall kunna förklaras.

Annika Sundbaum-Melin har skrivit en artikel som utgör ett rasande angrepp på en rapport initierad av JK, Göran Lambertz. Rapporten är en genomgång av ett antal domar som lett till resning på grund av felaktiga domslut företrädesvis i sexualbrottmål. Huvudansvarig för denna rapport är juridikprofessorn Hans-Gunnar Axberger. I sin artikel kallar Sundbaum-Melin de ansvariga för rapporten för Göran Lambertz lakejer. Det som återfinns i rapporten kalla hon för dravel. Felaktigt dömda som efter resning fått upprättelse kallar hon för svin. Att en artikel som i så stora mått andas vulgaritet och extremism inte får ifrågasättas i Journalisten, markerar en märklig syn på det fria meningsutbytet.

Efter att ha läst Annika Sundbaum-Melins artikel skrev jag en kort replik och skickade den till Journalisten. Jag fick inget svar och ringde upp Maja Aase. Hon hade inte läst mitt inlägg och då jag ett tag senare återkom hade hon fortfarande inte gjort detta, men visste att säga att hon inte skulle publicera vad jag skrivit om jag osakligt angripit Annika Sundbaum-Melin. En något konstig markering då hon sa sig inte läst vad jag skrivit. Efter att senare ha fått beskedet att mitt inlägg inte skulle kunna publiceras på grund av platsbrist, ringde jag på nytt upp Aase. Förutom platsbrist förklarade hon att mitt inlägg inte tillförde något nytt i sak: jag hade inte något substantiellt att tillföra. Dessutom störde det henne att jag påtalat att Annika Sundbaum-Melin i Expressen i en serie artiklar redogjort för sina erfarenheter av en orgasmkurs. Min artikel innehöll inga fakta, påstod hon. Eftersom hon själv hade beslutat att Annika Sundbaum-Melins artikel skulle publiceras, måste det innebära att hon anser att den däremot innehåller relevanta fakta.

På Journalistens hemsida har Annika Sundbaum-Melins artikel kommenterats positivt av Erik Rodenborg. På sin egen hemsida beskriver han den stora konspirationen. Det förekommer rituella övergrepp av mäktiga personer där barn avrättas. Annika har hyst en stor tilltro till det Rodenborg sysslar med på sin bisarra hemsida. Hon skriver i hans gästbok: " Vill bara dig Erik tacka för att du oförtrutet kämpar vidare för alla de som inte får eller kan föra sin talan.Du är modig!"

Erik Rodenborg återgäldar genom att kommentera Annika Sundbaum Melins artikel på Journalistens hemsida: "Tack Annika! Det var tveklöst en av de mest befriande och träffande artiklar jag läst på evigheter!"

I Journalisten avfärdas alltså en gedigen statlig rapport som dravel. Oskyldiga personer som har fått upprättelse karaktäriseras som svin. Dessa påståenden får inte ifrågasättas. Maja Aases inställning och tveklösa stöd till extremister kan kanske delvis förklara varför media i åratal så grovt vinklat har förmedlat frågor av det här slaget.

Lasse Hagborg är debattör.

Lasse Hagborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.