Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hur ska Dacke räddas från implosion?

Publicerad: 10 November 2007, 10:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Dacke vinstvarnar, Dacke säljer ut portföljbolag, Dacke redovisar en betydande förlust för årets första tre kvartal. Rubriker hämtade från Dagens Media och Dackes egna pressreleaser.

Jag har vid flera tillfällen varnat för Dacke både vad gäller förvärvsmetoden-"sedelpressen" av egna aktier och strategin med en tro på att en centralledning skall kunna skapa mervärden som i sig skulle motivera en positiv kursutveckling för ett antal företag inom kommunikationssektorn. Men nu har i alla bemärkelser räkenskapens dag anlänt.

Stora goodwillnedskrivningar har framtvingats sannolikt av revisorerna på hittills i år 150 miljoner, vilket helt enkelt betyder att man köpt de så kallade portföljbolagen för 150 miljoner mer än vad de är värda. Under året kan man grovt säga således att halva värdet av vad man betalat för sina dotterbolag har försvunnit. Och inte nog med det kassaflödet från rörelsen är synnerligen dåligt. Hittills i år minus 42 miljoner kronor mot ett plus förra året vid motsvarande tidpunkt på 15 miljoner. Kassan sinar med andra ord. Åtgärder brådskar.

För att bättra på kassaflödet säljer man bland annat Hansen-gruppen (event-byrå) för 37,6 miljoner. I förra årets bokslut (2006) var dessa aktier värderade i Dacke i moderbolaget till 93,9 miljoner. Onekligen ett brant värdefall. Och på motsvarande sätt redovisas i kvartalsrapporten mycket stora nedskrivningar för flera andra dotterbolag.

Några frågor är på sin plats • Hur har denna process av Dackes uppbyggnad kunnat pågå? Aktieägarna och andra intressenter, till exempel kreditgivare har blivit förda bakom ljuset av de tillämpade förvärvs- och redovisningsmetoderna.• Hur kan man bevilja ansvarsfrihet åt ledning och styrelse då fullständigt orimliga priser betalts för de köpta bolagen? • Hur sker övervakningen av First North-listan på vilken Dacke är noterad?• Kommer den nya ledningen, som inte har någon skuld till företagets historia, att kunna klara av att rädda bolaget från implosion. För vem vill köpa kommunikationsföretag för de höga priser som behövs för att rädda kassaflöden och redovisade värden. Hela affärsidén har som jag skrivit tidigare ingen trovärdighet.

Stefan Melesko är ekonomie doktor med inriktning medier.

Stefan Melesko

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.