Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Hellre en anonym debatt än ingen alls"

Publicerad: 29 Januari 2009, 08:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


För något år sedan möttes jag ibland av synpunkten att vi borde slopa kommentarfunktionen på Dagens Medias sajt. Det händer nästan aldrig längre.

Även diskussionen om att kräva registrering av dem som vill kommentera artiklar har tystnat. Inte för att nivån i kommentarerna har höjts, Dagens Media får fortfarande kritik för att vi rensar för dåligt bland inläggen.

Men läsare och annonsörer har vant sig vid att internet är en plats för fri kommunikation. Hellre en diskussion med en del irrelevanta eller fåniga inslag, än ingen diskussion alls. Så länge det går att kommentera anonymt så kommer det att finnas personer som inte har något att tillföra diskussionen, men som gärnakommenterar ändå, med personpåhopp och onyanserade sågningar.

Men även de som har något relevant att tillföra deltar hellre i diskussionen anonymt.Kommentarerna på Resumé.se försvann nästan helt när det infördes krav på medlemskap för att kommentera på sajten. Istället för en mer nyanserad diskussion blev det ingen diskussion alls.

Artiklarna på Aftonbladets och Expressens webbplatser kommer sällan upp i det antal kommentarer man kan vänta sig av medier av den storleken, eftersom det krävs registrering för att delta i diskussionen.

Dagensmedia.se, med en bråkdel av besöksantalet på kvällstidningarnas sajter, har ofta fler kommentarer.Läsarnas diskussioner om artiklarna på mediesajter ökar i takt med att allt fler medier kopplar tjänster som Twingly, Facebook och Twitter till artiklarna. Fri debatt uppmuntras, men inte i det egna mediet.

Som Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Digitala Medier, själv konstaterar i sin blogg skedde diskussionen om Expressens outsourcing av kommentarmoderering, som genomfördes i höstas, inte på Expressens sajt, utan i externa mediebloggar.Att Expressen.se går miste om en bredare debatt om artiklarna är en av anledningarna till att Expressens redaktion nu har börjat se över hanteringen av kommentarfunktionen på sajten. I sin blogg radar Thomas Mattsson upp för och nackdelar med att slopa kravet på medlemskap. Sju av tio av besökarna på sajten vill att det ska vara möjligt att kommentera fritt.

Men risken med en sajt som Expressen.se, med 1,9 miljoner besökare i veckan, är att kommentarer som lyfter debatten och för storyn framåt, drunknar i en flod av irrelevanta inlägg.För att diskussionen ska lyfta på riktigt, krävs betydligt strängare och mer aktiv moderering än i dag.

Det gäller både på Dagensmedia.se och Expressen.se.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.