Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Har vi inte lärt oss någonting de senaste åren?"

Publicerad: 1 november 2011, 11:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:52

I kristider är det lätt att skära ner på marknadsföringsbudgeten, eftersom den kostar så mycket. Men så länge reklamen fungerar kostar den ju ingenting, skriver reklambyrån Shouts vd Joakim Hökegård.


För nästan exakt tre år sedan skrev jag en krönika här i Dagens Media. Den utgick från de domedagsstämningar som rådde just då, och mitt budskap var att de företag som satsar i lågkonjunkturer istället för att dra ner klarar sig bättre genom kriserna – och framför allt att de går ur kriserna som solklara vinnare.

Det var förstås inga nyheter som presenterades. Vi som arbetar med försäljning och marknadsföring och varit med om några konjunkturcykler vet av erfarenhet att det är precis så. (Vill du ha mer konkreta bevis rekommenderar jag ett blogginlägg av Carin Fredlund.) Bilden är entydig: De som fortsatte att satsa under de tuffa åren 2008 och 2009 kom ut som vinnare när konjunkturen vände uppåt.

Men nu känns det nästan som att vi är tillbaka i 2008. Konjunkturinstitutets senaste månadsbarometer visar att företag och privatpersoner fortsätter att deppa – och genast börjar företagsledningar se sig om efter nödbromsen.

Det är lätt att skära ner på marknadsföringsbudgeten, eftersom den kostar så mycket. Men så länge reklamen fungerar kostar den ju ingenting. Den är en investering i bibehållen eller ökad försäljning. Problemet för marknadsföringsavdelningarna och därmed också för oss i kommunikationsbranschen är att vi måste bevisa effekten av marknadsföringsaktiviteterna. Vi måste kunna visa att pengarna som investeras ger återbäring. Och vi måste visa det redan innan aktiviteterna är genomförda, vilket är svårt.

Jag får ofta frågan om inte 2012 kommer att bli ett tufft år. ”Ni i reklambranschen blir väl alltid hårt drabbade i lågkonjunkturer?” Jag är inte säker på att det måste bli så. Jag anser att lågkonjunkturen är en möjlighet för oss som arbetar med marknadsföring och försäljning. För ett hårt konkurrensutsatt företag på en krympande marknad – och där befinner sig många idag – är det livsviktigt med stark och särskiljande kommunikation.

Därför borde det vara högkonjunktur för oss som arbetar med kommunikation som ger resultat. Vi måste bara bli ännu duktigare på att kommunicera reklamens roll, betydelse och effekt.

Faktum är att marknadsföring ofta gör de redan framgångsrika ännu mer framgångsrika. De har de resurser som krävs för att inte bara bromsa utan även gasa i lågkonjunkturen. Det gör livet ännu svårare för de företag som bara bromsar i tuffa tider.

Joakim Hökegård

Joakim Hökegård är vd på Shout Advertising. Han har arbetat med marknadsföring och försäljning under hela sitt yrkesverksamma liv, som säljutvecklingskonsult, försäljningschef, marknadschef och sedan 14 år tillbaka som projektledare och vd på reklambyrå.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.